Yazarlar

Arabada Telefonla Konuşmak Suç Değil

Direksiyon başında telefon görüşmesi yapmak, trafik güvenliğini tehlikeye atması nedeniyle yasak. Ancak, cep telefonunu sadece başka bir yere koymak için kaldırırsak ne olur?
11 Ekim 2023

Arabada telefonla konuşmak, görüşme yapmak, trafik güvenliğini tehlikeye atması nedeniyle yasak. Ancak birçok sürücü bunu hâlâ zaman zaman yaptığını itiraf ediyor. Şimdiye değin cep telefonunuzu kısa bir süre hareket ettirmeniz, olduğu yerden alıp, başka bir yere koymanız veya bir mesaj göndermeniz farklı bir değerlendirmeye yol açmıyordu. Bir polis memurunun veya cep telefonu kullanım kameralarının (Alm.: Handy-Blitzer) elinizde cep telefonuyla yakalandığınızda, ceza veriliyordu. Üstelik Flensburg’da puanlar ve sürüş yasağı da buna eklenebiliyordu. Ta ki 2022 yılının kasım ayında yaşanan olaya kadar.

Ne Oldu?

Bir araç sürücüsü, seyir hâlindeyken elinde bir cep telefonu tutmuş ve eller serbest sistemi aracılığıyla bir arama yapmıştı. Bunu yaparken polis tarafından yakalanan sürücü Villingen-Schwenningen Bölge Mahkemesi tarafından 250 Euro para cezasına çarptırıldı. Sürücü suçlamayı daha güvenli olması için telefonunu yere koyduğunu açıklayarak reddetti.

Yazarlar | 16 Mart 2023 “Blitzer App” Kullananların Dikkatine! 16 Mart 2023

Yüksek Bölge Mahkemesi’nin Kararı

Karlsruhe Yüksek Bölge Mahkemesi ilk kararı bozdu. Araç kullanırken elektronik bir cihazı sadece ele almak veya tutmak karayolu trafik kurallarını ihlal etmiyor diye kanaat oluşturdu. Bluetooth “eller serbest” aracılığıyla yapılan konuşma sırasında cep telefonunu ters çevirmenin cep telefonu suçu teşkil etmediğine hükmetti. Yasağın sadece cihazın sürüş sırasında fiilen kullanılmasının yasak olduğu yönünde karara varıldı. Cep telefonunun sadece tutulması ya da yerinin değiştirilmesi bu kapsama girmediği vurgulandı.

Kulak ve Omuz Arasında Cep Telefonu Kullanımı

Araç kullanırken cep telefonu kullanım yasağını ihlal ettiği için ceza ödemesine gereken bir başka sürücü için ise durum farklıydı. Sürücü kendisini akıllı telefonun elinde olmadığını, kulağıyla omuzu arasına sıkıştırılmış şekilde olduğunu dile getirerek savundu.  Ancak Köln Yüksek Bölge Mahkemesi (OLG) Aralık 2020’de farklı bir karar verdi (Az.: III-1 RBs 347/20) ve şikâyetlerini reddetti. Köln Yüksek Bölge Mahkemesi yargıçları, tutmanın mutlaka el kullanımını gerektirmediğine karar verdi ve sürücüyü cezaya çarptırdı.

Pin It on Pinterest

Paylaş