AB Konseyi: Gazze’deki Yıkım Avrupa’ya Düzensiz Göçü Artırabilir

AB Konseyi: Gazze’deki Yıkım Avrupa’ya Düzensiz Göçü Artırabilir

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Gazze’de kuşatma ve ciddi bombardımanın getirdiği yıkım nedeniyle AB’ye düzensiz göç artışının olabileceğini söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail-Filistin çatışması gündemiyle AB liderlerini olağanüstü toplantıya çağırmak için kaleme aldığı davet mektubunda, İsrail ile terör saldırıları nedeniyle tam dayanışma içinde olunduğunu ancak kendini savunma hakkının uluslararası hukuka göre kullanılması gerektiğini vurguladı.

[post-refarans id=”49333″ taraf=”sol”]

“Düzensiz göç artarabilir”

AB Konseyi Başkanı Michel, şu ifadeleri kullandı: “Gazze Şeridi’nde kuşatma ve temel ihtiyaçların karşılanmaması nedeniyle ortaya çıkan trajik manzaralar ve ciddi bombardımanın getirdiği yıkım, uluslararası toplumda alarm zillerini yükseltiyor.” Michel mektubunda ayrıca, çatışmanın çok boyutlu etkilerine dikkati çekerek, daha fazla mültecinin sığınak arayışına girmesine yol açacağı yönündeki endişeleri artırdığını ifade ederek AB’ye düzensiz göçü artırabileceği uyarısında bulundu.

AB liderleri Brüksel’de toplanacak

AB Konseyinden yapılan açıklamada, AB liderlerinin olağan toplantıları için 26-27 Ekim’de Brüksel’de bir araya geleceği hatırlatılarak, konunun önemi nedeniyle öncesinde olağanüstü bir zirve planlandığı ve bunun, lojistik nedenlerle video konferansla düzenleneceği belirtilmişti.

İsrail-Filistin çatışması

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 215 kişinin öldüğünü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 55 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti. (aa,c)