Fransa: BM’nin Gazze’ye Temel İhtiyaçları Ulaştırması Önemli

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze’ye gıda ve temel ihtiyaçları ulaştırabilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, ziyaret için gittiği İsrail’de düzenlendiği basın toplantısında, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

BM’nin Gazze’nin güneyinde yerinden edilmiş kişiler için gıda ve temel ihtiyaçları ulaştırabilmesinin önemli olduğunu ifade eden Colonna, “Gazze’deki esirlerin derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile görüştüğünü aktaran Colonna, bölgedeki durumun “endişe verici” olduğunu kaydetti.

Gazze’ye yapılacak yardımlar artırıldı

Avrupa Birliği, Gazze’ye yapılacak yardımları 50 milyon Euro artırarak, 75 milyon Euro’ya çıkaracağını duyurmuştu. AB Komisyonundan 14 Ekim’de yapılan yazılı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

“yoğun bir şekilde çalışıyoruz”

Açıklamada von der Leyen’in şu ifadelerine yer verildi: “Komisyon, Gazze için öngörülen mevcut insani yardım paketini derhal 50 milyon Euro artıracak. Bu, toplamı 75 milyon Euro’nun üzerine çıkaracak. Bu yardımların Gazze Şeridi’ndeki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için BM ve kuruluşlarıyla yakın işbirliğimizi sürdüreceğiz. Gazze’deki masum sivillere bu bağlamda destek sağlanması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen ayrıca X hesabından yaptığı açıklamada, “Bu desteğin ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız.” mesajını paylaştı.

İsrail-Filistin çatışması

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 2 bin 670 kişinin öldüğünü, 9 bin 600 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 56 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti. (aa,c)