Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması: “İşsizliği Teşvik Ediyor”

Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması: “İşsizliği Teşvik Ediyor”

Almanya’da muhalefetteki hristiyan demokratlar vatandaşlık parasının çalışmamayı teşvik ettiğini, vatandaşlık parası alanların 6 ay sonra çalışmaya başlamazlarsa paralarında önemli bir kesinti yapılmasını istedi.

Almanya’da koalisyon hükümetinin artırdığı vatadaşlık parası siyasi tartışmaları yeniden alevlendirdi. Muhalefetteki hristiyan demokratlar, vatandaşlık parasının çalışmamayı teşvik etttiğini, bu yüzden de vatandaşlık parası alanlara karşı yaptırımların artırılmasını istedi.

Bina Temizliği Zanatkarlar Birliği de çalıştıracak temizlik işçisi bulamadıklarını açıkladı. Birlik üyeleri arasında bir anket yapan dernek, üyelerinin yaklaşık yüzde 30’unun işçilerinin vatandaşlık parası almanın daha kazançlı olduğunu bildirerek çalışmaktan vazgeçtiğini söylediklerini açıkladı. Almanya’da bina temizliği alanında 700 bin çalışan bulunuyor.

“Çalışabilen herkes çalışmaya teşvik edilmeli”

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU)Gene Sekreteri Carsten Linnemann issizliğin arttığı bir dönemde vatandaşlık parasının çalışmamayı teşvik ettiğini belirterek, “Sosyal yardım alan ve çalışabilen herkesin bir işe girmesi gerekiyor.” dedi.

“6 ay sonra ödenekten kesinti yapılsın”

Altı ay çalışmayarak vatandaşlık parası alan birisinin 6 ay sonra ödeneğinden önemli ölçüde kesinti yapılmasını da isteyen CDU Genel Sekreteri, buna karşılık çalışamayacak durumda olan insanların da daha fazla desteklenmesini istedi.

Almanya’da asgari ücret saati 12 Euro olarak ugulanıyor. Yılbaşında ise 12 Euro 41 Cent’e çıkarılacak. 3 milyon 9 yüzbin kişi ise vatandaşlık parası alıyor. Çocuksuz tek başına yaşayan birisi yılbaşından itibaren 563 Euro vatandaşlık parası alacak ve ev kirası da iş ajansı tarafından ödenecek.