Avrupa Ülkelerinden Gazze’deki Hastane Saldırısına Tepki

Birçok Avrupa ülkesi Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği ve 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaparak tepki gösterdi.

Aralarında Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Slovenya, İspanya, Hollanda, Finlandiya, Polonya, Estonya, Norveç ve İngiltere’nin olduğu birçok Avrupa ülkesi, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik düzenlenen ve en az 500 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya tepki göstererek saldırıyı kınadı.

Almanya: sarsıldık

Almanya Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır.” değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, “Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’nde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık.” ifadesi kullanıldı.

Fransa: saldırıyı sert şekilde kınıyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya tepki göstererek, hiçbir şeyin bir hastaneye yapılan saldırıyı ve sivilleri hedef almayı haklı çıkaramayacağını belirtti. ​​​​​​​

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesi’ne yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor.” denildi. Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi. Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi’ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

Yunanistan: sivil halk korunmalı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İsrail’in Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesine dün düzenlediği saldırıdan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, İsrail’in kendini savunma hakkını tanıdıklarını ancak bunun sivil halkı koruyarak ve uluslararası hukuka uygun yapılması gerektiğini söyledi.

İtalya: hızlı bir çözüm sağlanması taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail’in Gazze’de bir hastaneye düzenlediği saldırının ardından “Gazze’deki el-Ehli Hastanesi’nde yaşananlar beni derinden üzdü” açıklamasını yaptı.

Başbakan Meloni, “Gazze’deki el-Ehli Hastanesi’nde yaşananlar beni derinden üzdü. İtalya, hayatını kaybedenler için derin taziyelerini ifade ediyor ve ailelere, yaralılara yakınlığını belirtiyor. Olayların dinamiklerinin kesin olarak teyit edilmesini beklerken, sivil halkın korunması, acil insani sorunların çözülmesi ve bu krize hızlı bir çözüm sağlanması taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Slovenya: Siviller hedef alınmamalı

Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Gazze’de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce sivilin ölüm haberi karşısında şok olduk, dehşete düştük. Hastane ve okullar asla saldırıların hedefi olmamalı. Slovenya, uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunmakta. Siviller hedef alınmamalı, rehine veya kalkan olarak kullanılmamalı.” ifadelerine yer verildi.

İspanya: korkunç katliamı kınıyoruz

İspanya, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı ve “katliam” olarak nitelendirdi. İspanya Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından, saldırıya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Gazze’deki el-Ehli Hastanesinde yaşanan korkunç katliamı kınıyoruz. Masum sivil kurbanlarla dayanışma içindeyiz. Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı.” ifadesi kullanıldı.

Hollanda: İnsanlığın acısı tarif edilemez

Hollanda’nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin “Hedef alınan el-Ehli Hastanesinden dramatik görüntüler var. İnsanlığın acısı tarif edilemez.” dedi.

Finlandiya: korkunç

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırının “korkunç” olduğunu belirterek “Sivillere yönelik saldırılar kabul edilemez. Uluslararası insancıl hukuka her koşulda saygı gösterilmeli ve ihlalleri soruşturulmalıdır.” dedi.

İrlanda: sorumlularından hesap sorulmalı

İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin “Yaşananların tüm gerçeklikleri ortaya konmalı ve sorumlularından hesap sorulmalı.” ifadesini kullandı.

Estonya: yürek parçalayıcı

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da Gazze’deki hastanede yaşanan can kayıplarının “yürek parçalayıcı” olduğunun altını çizerek “Masum sivillerin hayatları korunmalıdır. Kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi ve sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Polonya: sivillerin ölümünün hiçbir haklı gerekçesi olamaz

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk yaptığı açıklamada, “Gazze’deki hastanenin bombalanmasının ve yüzlerce masum sivilin ölümünün hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu suçun sorumluları adalet önüne çıkarılmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Norveç: Siviller ve sağlık kuruluşları korunmalıdır

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu saldırıdan dolayı derin endişe duyduklarını belirtti. Eide, “Hastaneler, uluslararası insani hukuk kapsamında korunmaktadır ve buralara yönelik saldırılar hukuka aykırıdır. Siviller ve sağlık kuruluşları korunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İngiltere: insan hayatı açışından yıkıcı bir kayıptır

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Gazze’de el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda hastanenin harap edilmesinin insan hayatı açısından “yıkıcı kayıp” olduğunu belirtti. Cleverly, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesinin harap edilmesi insan hayatı açışından yıkıcı bir kayıptır. İngiltere nettir. Sivil hayatının korunması her şeyden önce gelmelidir.” değerlendirmesinde bulundu. (aa,c)