İsrail-Gazze Çatışmaları 13. Gününde: Refah Sınır Kapısı Açılıyor

Filistinli silahlı gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 13. gününde sürerken ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımları taşıyan kamyonların Gazze’ye ulaşması için Refah Sınır Kapısı’nın açılacağını söyledi.

Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmaların 13. gününde de devam ederken İsrail yönetimi, Gazze Şeridi’ni Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı’ndan sadece Mısır’dan gelen insani yardım geçişlerine izin verileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin insani yardımları taşıyan yaklaşık 20 kamyonun Gazze’ye ulaşması için Refah Sınır Kapısı’nı açmayı kabul ettiğini söyledi. AP’nin haberine göre Biden, Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Sisi’nin başlangıç olarak yaklaşık 20 kamyonun Gazze’ye gitmesi için sınırı açmayı kabul ettiğini belirtti.

Refah Sınır kapısı beton bloklarla kapatılmıştı.

İnsani yardım geçişine izin verildi

Biden, insani yardımlara Hamas’ın el koyması durumunda “bunların sona ereceğini” ifade etti. Beyaz Saray yetkilileri de insani yardımların en erken yarın gitmeye başlayacağını kaydetti. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden ve Sisi, telefon görüşmesinde, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasındaki işbirliği konusunu ele aldı.

BM’nin insani yardım çağrısında mutabık kaldılar

İki lider, Birleşmiş Milletlerin insani yardım çağrısına “acil ve güçlü” şekilde yanıt verilmesinin teşvik edilmesinde mutabık kaldı. Orta Doğu’da istikrarın korunması ve çatışmaların kızışmasının önlenmesi için bölgede kalıcı barışın sağlanması konusunda anlaşan Biden ve Sisi, ABD ile Mısır arasındaki stratejik ortaklığa olan bağlılıklarını bir kez daha yineledi.

Sadece Mısır’dan gelen yardımların geçişine izin verilecek

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, sınırın İsrail tarafından Gazze’ye insani yardım malzemesi girmesine izin verilmeyeceği ancak Mısır’dan gelen yardımların engellenmeyeceği belirtildi. “Başkan Biden’ın talebi ışığında İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivil nüfusa veya oraya taşınan sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır’dan gelen insani yardımları engellemeyecektir” açıklaması yapıldı.

4 bine yakın kişi öldü

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 1524’ü çocuk 3 bin 785 kişinin öldüğünü, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 69 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti. (aa,c)

Yabancı pasaport sahibi Gazzeliler, Refah Sınır Kapısı’na gelerek, Mısır tarafına geçiş yapmak için beklemeye başladı.