IGMG Genel Sekreteri Mete DIE ZEIT’a Konuştu: “İslami Cemaatler Şiddet ve Radikalizme Karşı Bir Siperdir”

IGMG Genel Sekreteri Mete DIE ZEIT’a Konuştu: “İslami Cemaatler Şiddet ve Radikalizme Karşı Bir Siperdir”

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, DIE ZEIT gazetesiyle yaptığı söyleşide, İsrail ve Filistin topraklarında meydana gelen savaş sonrası Almanya’daki baskı atmosferini değerlendirdi. Mete, İslam düşmanlığının Yahudilere, Yahudi düşmanlığının da Müslümanlara zarar verdiğine dikkat çekti.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden DIE ZEIT’a konuşan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, teşkilatla ilgili olarak Alman kamuoyundaki tartışmaları değerlendirdi. IGMG Genel Sekreteri, teşkilatın toplumun tam ortasında hizmet veren itidalli bir kuruluş olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisinden Federal Milletvekili Lamya Kaddor’un ithamlarına cevap veren IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “Biz, Şiddetin her türlüsünü reddediyoruz. Dinî bir cemaat olarak bizler için haksızlık, kimden gelirse gelsin, kime yöneltilirse yöneltilsin her zaman haksızlıktır.” ifadesini kullandı.

[post-refarans id=”49633″ taraf=”sol”]

MÜSLÜMANLAR ALMANYA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ DURUMDA

Ali Mete, Müslümanların ve Müslüman kuruluşların her terör saldırısında, sürekli olarak şiddeti ve terörü reddettiklerini ve desteklemediklerini açıklamak zorunda bırakıldıklarını da hatırlatarak, bu baskının İslamî kuruluşlar dışındaki diğer dinî cemaatlere yönelik aynı olmadığına dikkat çekti. “Aynı baskıyı diğer dinî cemaatlere yapıp neden o dinî cemaatlerin de terörü desteklemedikleri istenmiyor?” sorusunu yöneltti.

Bu baskıyı rahatsız edici bulduğunu söyleyen Ali Mete, Sosyal Demokrat Parti Lars Klingbeil’in de ifade ettiği gibi ‘Hamas ile Filistinliler arasında bir ayrım yapılması’ gerektiğini vurguladı. IGMG Genel Sekreteri Mete, “Filistinlilerin durumunu da gözden kaçırmamak önemli. İnsani bir felaket yaklaşıyor. Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli ve sivil nüfus toplu olarak cezalandırılmamalıdır.” dedi.

Mete “Müslümanlar Almanya ile güçlü bir şekilde özdeşleşiyorlar.” ifadesini kullandıktan sonra Müslümanların geldiği bu durumun Alman toplumunun çoğunluğu tarafından takdir edilmediğine de işaret etti.

MÜSLÜMANLAR ALMANYA’YI ZENGİNLEŞTİRİYOR

Ali Mete, IGMG gibi dinî cemaatlerin sadece güncel bir mesele üzerinden yargılanmasının adil olmadığını da vurgulayarak, Almanya’daki Müslümanların en azından işçi göçü başladığından beri Almanya’yı zenginleştiren kurumlar oluşturup, hizmetler yaptığını söyledi. Mete Almanya’daki birçok cami cemiyetinde hizmet veren imam ve eğitimcilerin güçlü gençlik ve eğitim çalışmaları ile veya yaşlılara yönelik sosyal bakım hizmetleri ile toplumsal yapının kuvvetlenmesine katkı sağladığını gündeme getirdi.

[post-refarans id=”49512″ taraf=”sol”]

IGMG İZLEDİĞİ VASAT YOL İLE ŞİDDET VE RADİKALİZME KARŞI SİPER OLUYOR

İslami cemaatlerin her türlü şiddete ve radikalizme karşı bir siper olduğunu vurguladığı söyleşide “Biz kendimizi vasat yol izleyen bir cemaat olarak görüyoruz.” dedi. Ali Mete vasat olmanın Kur’an’î bir tanımlama olduğuna da vurgu yaptı. Mete “Bu (vasat yol izlemek) aynı zamanda ırkçılığı ve antisemitizmi destekleyemeyeceğiniz anlamına da gelir. Uzmanlar zaten, radikalizmin camilerden gelmediğini doğruluyor. Tabii ki Kur’an’ın yanlış tefsirleri de var ama biz örneğin gençlik ve eğitim çalışmalarımızda buna karşı önlem alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜŞMANLIĞI YAHUDİLERE, YAHUDİ DÜŞMANLIĞI MÜSLÜMANLARA ZARAR VERİYOR

Müslüman ve Yahudi düşmanlığının önlenmesinde ortak çalışmaların önemine de değinen Ali Mete, Müslüman karşıtı ırkçılığın Yahudilere, Yahudi karşıtı ırkçılığın da Müslümanlara zarar verdiğini sürekli olarak gündeme getirdiklerini belirtti.

IGMG Genel Sekreteri şu ifadeleri kullandı: “Yahudi ve Müslüman toplulukları pek çok ortak noktaya sahip topluluklardır. Her ikisi de azınlıktır. Her ikisinin de ırkçılığa ve düşmanlığa maruz kalmaktadır.”