Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: “Gazze’de İnsanlığımız Sınanıyor”

İsrail’in Gazze saldırıları sonrasında Kahire’de toplanan Barış Zirvesinde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze’de olup bitenleri “insanlığımızın sınanması” olarak değerlendirdi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan “Kahire Barış Zirvesi”nde konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi Gazze’de yaşananları “İnsanlığımızın sınandığı zor dönem” olarak değerlendirdi. Sisi, Filistinlilerin zorla Mısır’a sürgün edilmek istenmesini kabul etmeyeceklerini açıklarken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da “asla vatanımızı terketmeyeceğiz.” dedi.

Abbas: “Vatanımızı terketmeyeceğiz, ayrılmayacağız, ayrılmayacağız!”

Abbas, “Vatanımızdan sürgün edilmeyi hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz. Her türlü zorluklarına rağmen bizim olan bu topraklarda kalacağız.” dedi. İsrail’in, Gazze’nin terkedilmesini aksi takdirde tüm sivillerin de teröristler gibi öldürüleceğini açıklamasına “Ayrılmayacağız, ayrılmayacağız, ayrılmayacağız. Vatanımızda kalacağız!” cevabını verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas @aa

Güterres: “Kabusu Sonlanırmak için Filistin Devleti Kurulmalı”

Konferansta konuşan Birleşmiş Milltler Genel Sekreteri Antonio Güterres de acil ateşkes ilan edislmesini istedikten sorna Gazze’ye insanî yardımların İsrail’in her hangi bir engellemesine maruz kalmadan ulaştırılması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Güterres ayrıca İsrail-Filistin çatışmasının iki devletin kurulması ile mümkün olabileceğini “Bu korkunç kâbusu sonlandırmak için harekete geçme vakti geldi” sözleri ile ifade etti.

Türkiye: “İki devletli çözüm şart”

Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, her iki tarafın da sivilleri koruma görevi bulunduğunu hatırlatıktan sonra, İsrail’in işgal ve yerleşimci politikalarıyla sorunu çözümsüzlüğe ittiğini, mevcut savaştaki üstünlüğün İsrail’e güvenlik getirmeyeceğinin de ortaya çıktığını bidirdi. İsrail’in geçici sözde bir galibiyetinin tarih sürecinde uzun vadeli bir barışa yol açmadığını geçmişte olduğu gibi şimdi de gerçekleşmeyeceğini anlaması gerektiğini dikkat çeken Fidan sözlerini “İsrail, kendisine gerçekleştirilen saldırıları, Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık çek olarak görmemelidir. Hastanelere, sivillere yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır. Topluca cezalandırmanın, insan haklarına, insan hayatına karşı gerçekleştirilen bu saldırıların hiçbir bahanesi olamaz.” şeklinde sürdürdü ve adil bir barış için iki devletin kurulmasındna başka br çözümün olmadığını söyledi.

Almanya: “İsrailin güvenliği müzakere edilemez”

Zirveye katılan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise “Almanya açısından İsrail devletinin güvenliğinin müzakere edilemez” olduğunu tekrarladı. Baeerbock, Hamas’ın Filistin halkı adına değil sadece kendi adisna konuşabileceğini ve yaptığı terörün karşılığını alacağını ifade etti.