Üniversiteliler Berlin’de Özel Eğitim’de Buluştu

Üniversiteliler Berlin’de Özel Eğitim’de Buluştu

İslam Toplumu Millî Görüş Gençlik Teşkilatı Üniversiteliler Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. dönem Özel Eğitim Ekim Atölyesi 14-15 Ekim tarihlerinde Berlin’de gerçekleştirildi.

Hewal Balık I Bilal Şen

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Üniversiteliler Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. dönem Özel Eğitim Ekim Atölyesi 14-15 Ekim tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. Avrupa’nın farklı ülkelerinden katılan 90 üniversiteli gencin iki gruba ayrıldığı İslamiyat ve Nazariyat atölyelerinde hadis ve sosyoloji konuları üzerine seminerler verildi.

İslamiyat atölyesinde gerçekleşen 5 oturumluk derslerde Humboldt Üniversitesi’nden davet edilen Dr. Mesut Avcı ile beraber “Fıkhî İhtilaflarda Hadislerin ve Hadisçilerin Rolü” ve “Fıkhu’l-Hadis” konuları ele alındı. Oryantalistlerin ravilere yaptıkları eleştiriler ile hadisleri itibarsızlaştırmayı amaçladıklarını anlatarak derse başlayan Avcı, hadis usulünde ince bir terazi kullanılarak hadislerin nasıl sınıflandırıldığına örneklerle değindi. Mezheplerin oluşması için hadislerin uydurulduğunu iddia eden oryantalistlere karşılık ise hadislerin aslında mezheplere yön verdiğini belirterek, müctehid imamların çalışma yöntemlerinden bahsetti ve böylelikle “Bizim müctehid âlimlere neden ihtiyacımız var?” sorusunu cevaplandırarak derslerini sonlandırdı.

“AVRUPA’DAKİ MÜSLÜMANLARIN PROBLEM ALANLARI”

Nazariyat atölyesinde ise Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Fatih Yaman’ın katılımı ile “Göç Terminolojisi, Küreselleşme ve Göç, Almanya’ya Göçün 60 Yılı” ve “Avrupa’daki Müslümanların Problem Alanları” başlıklı 4 oturum yapıldı. Bu oturumlarda Dr. Fatih Yaman göç kavramı üzerinde durarak, göçün sebeplerini ve göç çeşitlerini anlattı. “Asimilasyon, Entegrasyon, Diaspora ve Getto” gibi terimleri de açıklayarak ders sonunda katılımcılara “Avrupa’da İslam ve Sivil Toplum: Almanya Örneği” adlı kitabını hediye etti.

Medeniyet Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ahmet Faruk Ergün ile beraber kendisinin “Profesyonellerin Göçü: Almanya’dan Türkiye’ye Dönen Uzman Profesyonellerin İş Piyasalarına Entegrasyonu” adlı yüksek lisans tezi üzerine yapılan son oturumla atölye tamamlanmış oldu. Ahmet Faruk Ergün sunduğu tezinde beyin göçü ve tersine beyin göçü konularına değindi. Ardından Türkiye’ye göç eden üçüncü kuşak genç nüfus hakkında bilgiler verdi ve bu nüfusun Türkiye’de kalma ya da geri dönme sebeplerini açıkladı.

Pazar günü düzenlenen gezi, sabah namazı ile Mevlana Camii’nde başladı. Çorba ikramının ardından Berlin Bölgesi Gençlik Teşkilatı Başkanı Muhammed Tanrıseven konuşma yaparken, Kadınlar Gençlik Teşkilatı Başkanı Ümran Karaman cami ve 2014 yılında camiye yapılan ırkçı saldırı hakkında bilgiler verdi. Sonrasında Berlin’in önemli ve tarihî noktalarının ziyaret edildiği bir tura çıkıldı.

Katılımcılar turun son noktası olan Şehitlik Camii’nde rehber eşliğinde cami hakkında bilgilendirildi. Program camide kılınan öğle namazı ve akabinde IGMG’nin kurucularından Merhum Dr. Yusuf Zeynelabidin’in kabrinin ziyaret edilmesi ile son buldu.