Almanya’da Çalışmayan Veya Kısa Süreliğine Çalışan Kişiler Emekli Maaşı Alabilir Mi?

Almanya’da Çalışmayan Veya Kısa Süreliğine Çalışan Kişiler Emekli Maaşı Alabilir Mi?

Almanya’da 35 sene çalışan ve emeklilik yaşına ulaşan kişiler emekli maaşı alabiliyor. Peki hiç çalışmayan veya sadece kısa süreliğine çalışan kişilerin durumu ne? Camia Haber bu sorunun cevabını aradı.  

Almanya’da 35 sene çalışan ve emeklilik yaşına ulaşan kişiler emekli maaşı alabiliyor. Emeklilik maaşı için bir şart daha var ki bu çoğu zaman göz ardı ediliyor: Almanya’da emekli maaşını sadece en az 5 sene emeklilik kasasına ödemede bulunan vatandaşlar alabiliyor. Peki hiç çalışmayan kişiler emekli maaşı alabilir mi? Camia Haber bu sorunun cevabını aradı.

en az 5 yıl ödeme yapılmalı

Emeklilik sigortasına en az beş yıl ödeme yapmış olanlar, normal emekli maaşı alabilirler. Beş yılı dolduramayanlar ise gönüllü olarak emeklilik katkılarını geriye dönük ödeyebilirler. Bu miktarın tam olarak ne kadar olduğu ile alakalı bilgilere ise Alman Emeklilik Sigortası danışmanlık aracılığıyıla ulaşılabiliyor.

okul süreleri saydırılabilir

Fakat beş yıllık geri dönük ödemelerin toplam miktarı 10 binlerce Euro’ya bulabiliyor. Diğer yandan çocuk yetiştirme süresi, okuldaki eğitim süresi, meslek eğitimi ve üniversite eğitimi gibi Emeklilik Kasası’na ödeme yapılmayan geçmiş zamanları saydırma imkanı mevcut. Bu şekilde söz konusu asgari 5 yıl bandına kolayca ulaşıp, Emeklilik Kasası’na ödeme yapmadan emeklilik maaşı hakkına sahip olunabiliyor.

Okul ve üniversite süresi

17 yaşından sonra okula giden veya üniversitede okuyan kişiler bu süreyi emekliliğe saydırabiliyor. Bu uygulama ise 8 yılla sınırlı.

Çocuk Yetiştirme Süresi

Çocuk yetiştiren kişiler de hiç çalışmasa daha emekli olabiliyor. Buna göre Almanya’da ebeveynler, çocuk yetiştirme süreleri boyunca adlarına yatırılmış olan en az 60 ay primler neticesinde emekli olabiliyor. Bu kişiler hiç çalışmamış olsalar bile 65 yaşlarına geldiklerinde borçlanma yapmadan emeklilik hakkına sahip oluyor. Emeklilik haklarından çocuğun bakımı ile ağırlıklı olarak ilgilenen ebeveyn faydalanabiliyor. Çocuğun bakımının hem anne hem de baba tarafından eşit şekilde üstlenilmesi halinde kural olarak anneye bu hak tanınıyor.

1 Ocak 1992 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar için çocuk yetiştirme süresi doğumdan sonraki aydan başlamak üzere 30 ay, bu tarihten sonra doğan çocuklar için ise 36 ay olarak hesaplanıyor. Bir anne 1992’den önce iki çocuk dünyaya getirdiyse 2’şer buçuk yıldan 5 yıl, 1992’den sonra iki çocuk dünyaya getirdiyse 3’er yıldan 6 yıl çalışmış sayılıyor.

minijob emekli kasası için önemli

520 Euro’luk minijob işler de emekli kasasına puan getiriyor. Bu işlerdeki avantaj, çalışan kişinin emeklilik kasasına sadece cüzi bir miktar ödemesi olarak görülüyor. İş veren brğt maaşın yüzde 15’ini emeklilik kasasına yatırırken, çalışan sadece yüzde 3,6 ödeme yapıyor.

çalışmayanlara emekli maaşı yok

Almanya’da hiç çalışmamış olanlara ise emekli maaşı ödenmiyor. Sosyal yardım alanlar da emekli maaşı talep edemiyor. Devlet işsizlik durumunda sadece hastalık sigortasını üstleniyor, emeklilik sigortası ise yine söz konusu kişinin cebine bakıyor. Bu durumdaki kişiler ise emeklilik yaşına geldiğinde sadece temel geçim yardımı alabiliyor.

temel geçim yardımı

Temel Geçim Yardımı, emeklilik yaş sınırına ulaşmış, emekli maaşı almayan ve mevcut gelirleriyle geçimini karşılayamayan kişilere ödeniyor. Temel geçim yardımı, konut ve yakıt noktasında söz konusu kişiye yardım sağlıyor. Ayrıca sağlık ve bakım sigortası da Temel Geçir Yardımı ile karşılanıyor. Bu yardımı almak için aylık gelirin 924 Euro’nun altında olması gerekiyor.

kişinin gelirine göre belirleniyor

Bu yardım için başvurunun kabul edilmesi durumunda ise yardım miktarı, kişinin geliri ve mal varlığına göre belirleniyor. Söz konusu kişinin eşinin de geliri yardımın miktarına etki ediyor. Yalnız yaşayan yetişkinler için verilen yardım asgari 502 Euro, çiftler için ise kişi başı 451 olarak öngörülüyor.(bb)