Fransa’da 10 Yaşındaki Çocuğa “Terör Gözaltısı”

Fransa’da 10 Yaşındaki Çocuğa “Terör Gözaltısı”

Fransa’da 10 yaşındaki Müslüman bir çocuğun sınıfta öğretmenine sorduğu sorular nedeniyle karakolda 3 saat sorguya çekildiği ortaya çıktı.

Mine Çelik

Fransa’nin Canet-en-Roussillon şehrinde ilkokul öğrencisi 10 yaşındaki bir çocuk “Terorizmi Savunma” suçlamasıyla gözaltına alınarak 3 saat boyunca sorgulandı.

Gözaltıya neden olay, Arras şehrindeki bir okulda meydana gelen saldırıda öldürülen öğretmen Dominique Bernard adına yapılan saygı duruşunda yaşandı.

Sınıfının tek müslüman öğrencisi 10 yaşındaki Mehdi, saygı duruşu sonrası öğretmenine sorduğu sorular sebebiyle savcılığa bildirildi. Küçük çocuğun hayatını kaybeden Dominique Bernard ile ilgili “Müdahale etmeseydi ölmüş olur muydu ?” sorusunu sorarken, yine saldırı neticesi hayatını kaybeden Samuel Paty ile ilgili de “Peygamberimiz hakkında karikatür çizmeseydi ölür müydü ?” sorularını yöneltti. Bu soruları duyan öğretmenin için küçük çocuğu savcılığa şikayet ettiği öğrenildi.

“Namaz Kılıyor musun?”, “Oruç Tutuyor musun?”

Yaşanan şikayet sonrası, “Terorizmi Savunma” suçlamasıyla ertesi gün jandarmalar tarafından 3 saat boyunca annesiyle birlikte sorguya alınan küçük çocuk, inancı ve ibadetleri hakkında sorgulara maruz kaldı.

Küçük çocuğa sorguda, “Namaz kılıyor musun ?”, “Oruç tutuyor musun ?” sorularının yöneltildiği, annesine de Hz. Muhamemd’in sözde karikatürleri ile ilgili ne düşündüğünün sorulduğu ortaya çıktı.

Aile Yakından Takip Edilecek

Sorgulama sonucu cezai takibe gerek olmadığına karar verilirken, alınan tedbir kararı gereği, ailenin yakından takip edileceği bildirildi.

Ailenin Avukatı Ilyacine Maallaoui sorgulamaya karşı sert tepkisini gösterdi.

10 yaşındaki bir çocuğun sorguya alınmasının ve maruz kaldığı soruların kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Maallaoui, adalet açısından endişe verici bir durumla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.