İskoçya Başbakanı: Masum Çocuklar, Dünya Sizi Koruyamadığı İçin Üzgünüm

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze’de insan hayatına yönelik bariz umursamazlığın kesin dille kınanması gerektiğini belirtti.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, “Daha fazla çocuğun ölmesine izin vermeyin” çağrısında bulunarak, Gazze’de acil ateşkese ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yusuf, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, İsrail’in, Cibaliya Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenlemesine tepki gösterdi. “Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki masum erkekler, kadınlar ve çocuklar; dünya sizi koruyamadığı için üzgünüm. İnsan hayatına yönelik bu bariz umursamazlık kesin dille kınanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

[post-refarans id=”50332″ taraf=”sol”]

İnsanlık nerede?

Yusuf, 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, eşinin İskoçya’da yaşayan annesi ve babasının, İsrail ve Gazze’deki gelişmeler sırasında kayınpederinin 92 yaşındaki hasta annesini ziyaret için Gazze’de bulunduklarını ve bölgede mahsur kaldıklarını bildirmişti.

Yusuf’un Gazze’de mahsur kalan kayınvalidesi Elizabeth El-Nakla, 13 Ekim’de paylaştığı videoda, gözyaşlarına hakim olamamış ve “İnsanlık nerede? Dünyanın neresinde insanların kalbi var da bu çağda buna izin veriyor?” ifadelerini kullanmıştı.

En az 100 kişi öldü

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının 31 Ekim’de Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’na saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi’nin tamamen yerle bir olduğu belirtilmişti.

“hava saldırısı karşısında dehşete düştüm”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, İsrail’in Cibaliya Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısı karşısında dehşete düştüğü ve tüm sivillerin öldürülmesini kınadığı bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Dujarric, “Genel Sekreter, şiddetle tüm sivillerin öldürülmesini kınıyor.” diyerek tüm taraflara şiddeti sonlandırma çağrısında bulundu.

“Siviller korunmalı”

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children’ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail’in hava saldırısı düzenlediği Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.

Lee, örgütün X hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’nda daha fazla ailenin ölümüne ve yaralanmasına neden olan yıkımı gördüğümüz için dehşete düştük. Siviller korunmalıdır.” ifadelerini kullandı. (aa,c)