Yetişkinler Bilgi ve Kur’an Tilavetinde Yarıştı

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) tarafından düzenlenen Yetişkinler Eğitim Kursu’na katılan talebeler arasında yapılan YEK Yarışması 4 Kasım Cumartesi günü IGMG Genel Merkez’inde yapıldı. İki kısımdan oluşan yarışmada birinciliği Ruhr-A Bölgesi kazandı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı tarafından takibi yapılan Yetişkinler Eğitim Kursu (YEK) talebelerinden finalde yarışmaya hak kazanan şubeler bölgesini temsilen Genel Merkez’de YEK Yarışması için bir araya geldi. 250 kişinin seyirci olarak katıldığı programda konuşan IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, “En zor dönemlerde de Kur’an ve İslam her zaman aynı tazelik ve dirilikteydi. İslam her zaman aynı canlılığı ve zindeliğini koruyordu. Bir davetçi olarak içinde bulunduğumuz durumlara nasıl bakacağız. Peygamberimiz ‘ben lanetçi olarak değili davetçi olarak gönderildim.’ diyor. Onun değerine yetişebilmemiz mümkün değildir elbette lakin düşmanına merhametle muamele eden bir liderin öğrencileri olarak onun yolunu takip etmeliyiz.” dedi.

DAVETTE PEYGAMBER ÖRNEKLİĞİ

“Sadece kendi topraklarında yaşamaktan başka amacı olmayan bir toplum yok edilmeye çalışılıyor. Bu durumda biz ne yapacağız?” sorusunu yönelten Ergün şunları söyledi: “Bizim inancımızda bir dinin müntesiplerine düşmanlık yoktur. Biz ne Yahudi ne de Hristiyanlara inancından dolayı düşman olamayız. Siyasilerin yanlışlarından dolayı bir dinin mensuplarına düşman olamayız. Bizler yerli Ebû Taliplerin vicdanlarına seslenip onlarla omuz omuza bu mücadeleyi vermeliyiz. Kimse bir Millî Görüşcüye ‘antisemitist’ diyemez, biz inancından dolayı kimseye düşman olmayız. Musevilerin en rahat yaşadığı dönemler İslam medeniyetlerinin yükseliş dönemleridir. İslam davetçileri ifadelerini Peygamberlerimizin örnekliğine göre yönlendirmeli, dikkat etmelidir.”

Yarışmanın Birincileri: RuhrA Kübra Kayaönü, Ziyneti Kabuk, Zehra Aşık

“SAFIMIZ BELLİ OLACAK”

IGMG Kadınlar Teşkilatı Başkanı Handan Yazıcı YEK çalışmasının önemine değindi. “İslam’ı daha iyi anlamak, yaşamak ve ailemizden başlayarak yaşatmak için kurulan Yetişkinler Eğitim Kursularımız bugün binlerce talebenin eğitim aldığı bir eğitim çalışmasına dönüştü elhamdülillah. Marufa davet ederken hikmetle davet etmek münkerden uzak tutmaya çalışırken helali haramı iyi bilmek gerekmektedir. İşte bunun için YEK ilk basamaktır.” dedi. Yazıcı şöyle devam etti: “Vicdanlarına âdeta sustuğu kör sağır olduğu bu dünyada vicdan sahiplerinin sesi olmak için okumak gerekir. Hak için, adalet için barış için zulmün soykırımın hadsizliğin bitmesi için gayretle azimle çalışacağız. Ne yapabiliriz ki demeyeceğiz. Safımız belli, yönümüz belli olacak.”

Yarışmanın İkincileri: Köln Tuğba Karadağlı, Nurcal Vural, Gülay Usta

“KÂİNATI OKU”

Kadınlar Teşkilatı Eğitim Başkanı Elif Köse “Oku” ayeti kerimesinin nasıl anlaşılması gerektiği hususuna değindi. Okumak ile aslolanın kâinatı okumak olduğunu söyledi. Köse eğitim çalışmalarının ve İslam’a uygun bir hayat sürme gayretinin önemine işaret ettiği konuşmasında “Yeryüzünde var olan kötülüklerin yok olması, kötülüklerin yerine huzur ve barışın gelmesi Müslümanlar olarak dinimizi doğru öğrenip İslamca bir hayat yaşamakla mümkün olur. Bu minvalde eğitim veren Yetişkinler Eğitim Kursularımızda emeği geçen tüm başkanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Sultan Balkaya, Ayşe Öztürkoğlu’nun da bulunduğu jüride başkanlığı Zehra Dizman yaptı. Zehra Dizman’ın yarışma kriterlerini açıklamasının ardından önce tilavet sonra bilgi kısımlarını içeren yarışmaya geçildi.

Yarışmanın Üçücncüleri: Berlin Gülşah Esmar, Havva Güler, Suna İpli

YARIŞMA VE SONUÇLAR

YEK’e iki sene katılıp ve mezun olanlardan şubeler arası yarışmada birinci gelen şube, bölgesini temsilen IGMG Genel Merkez’de yapılan YEK Yarışması’na katılma hakkını kazanıyor. Bu yılki yarışma bilgi ve tilavet bölümünden oluştu. YEK Yarışması’nda; Ruhr-A, Güney Bavyera, Württemberg, Hannover, Rhein-Neckar-Saar, Köln, Güney Hollanda, Bremen, Düsseldorf, Paris ve Berlin bölgeleri yarıştı. Yarışmada önce tilavet kısmı yer alırken, bölge temsilcileri Duha suresinden sonra gelen bir sureyi ezbere okudular.

Bilgi yarışmasında ise YEK’te ders olarak okutulan; fıkıh, akaid, ahlak, siyer, peygamberler tarihi, hadis ve Kur’an bilgisi üzerine sorular sorulur. Şubeler 3 kişilik bir grup olarak yarışmaya katıldı. Bilgi yarışmasında ekip beraber yarıştı ve Tilavet yarışması kısmında ise gruptan 1 kişi ezbere aşrını okudu.

Oldukça heyecanlı ve çekişmeli geçen yarışmasının sonunda birinciliği Kübra Kayaönü, Ziyneti Kabuk, Zehra Aşık’ın temsil ettiği Ruhr-A, ikinciliği Tuğba Karadağlı, Nurcal Vural, Gülay Usta’nın temsil ettiği Köln, üçüncülüğü de Gülşah Esmar, Havva Güler, Suna İpli’nin temsil ettiği Berlin Bölgesi kazandı.

YEK NEDİR?

Yetişkin Eğitim Kursu (YEK) IGMG Kadınlar Teşkilatı Eğitim Başkanlığımızın faaliyetlerinden olan modüler bir kurstur. YEK ile, şubelerdeki yetişkin Müslümanlar için Kur’ân-ı Kerîm okuma, fıkıh, akaid, ahlak, siyer, peygamberler tarihi, hadis ve Kur’an bilgisi gibi temel dinî bilgiler eğitimi sunulmaktır. Bu derslerin yanı sıra belli aralıklarla yapılan sosyal etkinliklerle de talebelerin bilhassa yaşadığımız toplumda sosyal hayata katılımları hedeflenmektedir.