Almanya’da Ortalama Maaşlar Ne Kadar?

Almanya’da Ortalama Maaşlar Ne Kadar?

Almanya’da ortalama maaşlar ne kadar? Maaşları etkileyen faktörler neler? Camia Haber, bu soruların cevabını aradı.

Almanya’da ortalama maaşlar bir dizi farklı faktörden etkilenmekte. Ortalama olarak çalışanlar yılda brüt olarak 49 bin 260 Euro kazanıyor. Ancak, bu gelir örnek olarak satış elemanı veya hemşire olarak çalışanlar için ulaşılmaz olarak görülüyor.

tam zamanlı çalışanın ortalama aylık brüt maaşı 4 bin 105 Euro

Ülke genelinde Nisan 2022’de Federal İstatistik Ofisi verilerine göre, tam zamanlı çalışanın ortalama aylık brüt maaşı 4 bin 105 Euro olarak hesaplandı. Buna göre ortalama maaşın 2021 yılına göre aylık olarak 60 Euro – yıllık olarak ise 720 Euro olarak arttığı ortaya kondu.

sektöre göre büyük farklar söz konusu

Ancak ortalama gelir konusunda temelde büyük farklılıklar bulunmakta. Bu noktada eyalet, sektör ve cinsiyet, gelir dağılımı noktasında büyük etkiye sahiptir. Özellikle sektör karşılaştırmasında önemli gelir farklılıkları bulunmakta.

en fazla kazanan sigorta hizmetleri

Federal İstatistik Ofisi’ne göre, “Finans ve sigorta hizmetleri sunma”, “Bilgi ve iletişim” ve “Enerji” sektörlerinde tam zamanlı çalışanlar, 2021 yılı itibarıyla aylık olarak brüt 5 bin 207 Euro ile 5 bin 693 Euro arasında kazanıyor. En az kazanan tam zamanlı çalışanlar ise aylık brüt 2 bin 138 Euro ile konaklama ve yiyecek sektöründe.

Almanya’da ortalama maaşlar genel ortalamanın üzerinde

Dünyanın önde gelen ekonomisi olarak görülen Almanya’da vatandaşlar Avrupa’nın diğer ülkelerine kıyasla genel ortalamanın üzerinde kazanıyor. Almanya’daki ortalama gelir yıllık olarak Federal İstatistik Ofisi tarafından belirleniyor. Bu, tüm sosyal sigortalı işçilerin brüt kazançlarının ortalamasıd olarak hesaplanıyor.(bb)