Almanya’da Oturduğu Daireden Çıkarılanların Sayısı Yüzde 58 Arttı

Almanya’da Oturduğu Daireden Çıkarılanların Sayısı Yüzde 58 Arttı

Almanya’da 2022’de geçici olarak evsiz kalanların sayısı 607 bin kişiye ulaştığı belirtildi.

Almanya’da geçici konut sorunu yaşayanların sayısı arttı. Ülkede geçen yıl oturdukları dairelerden çıkarılarak evsiz kalanların sayısı yüzde 58 arttı.

Alman Evsizlere Yardım Federal Çalışma Grubu (BAG), geçen yıl oturdukları ev ya da dairelerinden çıkarılarak geçici evsizlik sorunu yaşayanlara ilişkin araştırma yaptı. Araştırmaya göre, Almanya’da geçici evsizlerin sayısı, 2022’de bir önceki yıla oranla yüzde 58 artarak 607 bine ulaştı.

[post-refarans id=”50635″ taraf=”sol”]

50 bin kişi sokakta yaşamak zorunda kaldı

Geçen yıl geçici evsizlerin büyük bir kısmı, konut sorunu nedeniyle akraba ve ailelerinin yanında veya otelde kalırken, yaklaşık 50 bin kişi ise sokakta yaşamak zorunda kaldı. Araştırmada, geçici olarak evsiz kalanların sayısındaki artışın, enflasyon ve sığınmacı sayısındaki artışla bağlantılı olduğu belirtildi.

Hükümet 100 bin konut yapma sözü verdi

Öte yandan Federal Hükümet, ülkedeki konut sorununu çözmek amacıyla “Ulusal Eylem Planı” ile 2030’a kadar evsizliğin üstesinden gelme hedeflerini açıklamış, yılda 100 bin sosyal konut yapmak gibi bir dizi vaat vermişti.

Almanya’da hızla artan inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde yükselen faiz oranları nedeniyle konut inşaat ruhsatlarının azaldığı belirtildi. Ülkedeki konut fiyatları yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 gerileyerek 2000’den beri en sert düşüşü göstermişti. (aa,c)