İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları Şiddetlenerek Devam Ediyor

İsrail ordusuna ait savaş uçakları ve topçuları, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırıları savaşın 33’üncü gününde de devam ediyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar devam ediyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde devam eden İsrail saldırıları nedeniyle elektrik iletim ve dağıtım ağlarının yüzde 70’inin zarara uğradığı belirtildi.

Gazze’deki Filistin Enerji Otoritesi Başkanı Celal İsmail, İsrail saldırılarının elektrik şebekesinde yol açtığı hasara ilişkin yazılı açıklama yaptı. İsmail, açıklamasında, “Bölgedeki elektrik iletim ve dağıtım ağlarının yüzde 70’i tahrip edildi. Hasarın 80 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.” ifadelerini kullandı.

G7 Dışişleri Bakanları: Gazze’de çatışmalara insani ara verilsin 

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini oluşturan G7, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması için “çatışmalara insani ara verilmesi” çağrısı yaptı. G7 2023 Dönem Başkanı Japonya’nın ev sahipliğinde, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının başkent Tokyo’da düzenlediği toplantı sona erdi.

7 ülke anlaştı

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko’nun başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanları katıldı. Japon Bakan, G7 ülkeleri olarak, insani yardımların Gazze’ye ulaştırılması için “çatışmalara insani ara verilmesi” çağrısı yapılmasında anlaştıklarını bildirdi.

“Gazze Filistinliler tarafından yönetilmeli”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “başarılı barış süreci için Gazze’de kurulacak yeni hükümetin Filistinliler tarafından yönetilmesi” gerektiğini kaydetti.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre Blinken, G7 2023 Dönem Başkanı Japonya’nın ev sahipliğinde, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Tokyo’da düzenlenen basın toplantısında konuştu. Blinken, “Gazze’deki savaşı kalıcı şekilde sona erdirmenin tek yolunun barış süreci için koşulların oluşturulmaya başlanması” olduğunu vurguladı.

Yine mülteci kampı hedef alındı

İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yer alan Nusayrat Mülteci Kampı’na düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 18 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail, Nusayrat Mülteci Kampı’nda Filistinli “Şehhade” ailesinin evini hedef aldı.

Gazze için “kıyamet” uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini belirterek, “Bu olmazsa şu anda Gazze’de gördüğümüz felaket kıyamete dönüşebilir.” uyarısında bulundu.

“İsrail kendini savunma sınırını aştı”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, İsrail’in Gazze’ye saldırılarıyla ilgili “Şu anda Gazze’de yaşananların gerekli tedbirlerin ötesine geçtiğini kabul edelim. Tabii ki İsrail’in kendini savunma hakkı var ancak bu hakkın nasıl kullanıldığı da önemli.” dedi.

Sağlık sistemi çöktü

Gazze’deki hükümet, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde 16 hastane ile 34 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını duyurdu.

Hükümetin Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği yoğun saldırıların, sağlık kurumlarında neden olduğu yıkım ve hasarın yanı sıra sağlık sistemindeki çöküşe ilişkin bilgi verildi.

Gazze’de can kaybı 10 bini geçti

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in devam eden saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıpları ve insani krizin boyutlarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği 27 saldırılarda 241 kişinin daha hayatını kaybettiğini aktaran Kudra, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana ölenlerin sayısının 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere 10 bin 569’a çıktığını belirtti. (aa,c)

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, 4 bin 324’ü çocuk olmak üzere 10 bin 569’a yükseldi.