Almanya Eski Adalet Bakanı: “Yabancıların Gösteri Yapmasının Kısıtlanmasını İstemem Yanlıştı”

Almanya Eski Adalet Bakanı: “Yabancıların Gösteri Yapmasının Kısıtlanmasını İstemem Yanlıştı”

Alman olmayanların gösteri ve miting yapma haklarının kısıtlanmasını isteyen Almanya eski Federal Adalet Bakanı ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Antisemitizmle Mücadele Sorumlusu Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, bu görüşünün yanlış olduğunu kabul etti.

Almanya’da Filistin’e destek gösterileri sonrasında yaptığı açıklamada Alman olmayanların gösteri yapmasının kısıtlanmasını isteyen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Antisemitizmle Mücadele Sorumlusu ve eski Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger bu görüşünün yanlış olduğunu bildirerek düzelttiğini açıkladı.

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine medyaya bir açıklama yapan eski Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, “Hiçbir şekilde toplanma hakkının yalnızca Almanlara verilmesini savunmuyorum. Elbette yabancıların da toplanma hakkı vardır.” ifadelerini kullandı.

“Ben Sadece, Polis Önceden Araştırsın Teklifi Yaptım”

Hür Demokrat Partili (FDP) Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Alman olmayanların gösteri ve toplantı hakkının kısıtlanması hakkındaki önceki görüşünü düzeltirken, gösteri ve miting için kimin müracaata bulunduğunu, bu kişi veya kişilerin yasaklı örgütlerle bağlantı olup olmadığını veya daha önce Yahudi karşıtı veya benzer sorunlu açıklamaları yapıp yapmadığına dair kanıt olup olmadığını önceden kontrol edilmesini istediğini bildirdi.

“Göçmen Kökenli Olmaları Kontrol İçin Bir Gerekçe Olabilir”

Kontrol edilecek kişilerin göçmen kökenli olmasının bu kontrollerde rol oynayabileceğini de ifade eden Leutheusser-Schnarrenberger, bu kontrollerin “Alman olmayanların” gösteri ve toplanma hakları olmadığı anlamına gelmediğini, söz konusu ifadelerle, gösteri müracaatı sırasında polisin bu konulara dikkat etmesi gerektiğini söylemek istediğini açıkladı.

“Eyalet Adalet Bakanının Bana Tepkisi Haklı”

Almanya eski Adalet Bakanı Leutheusser-Schnarrenberger, o sözleri ile genel gösteri ve toplantı yasağının “savunduğu son şey” olacağı açıklamasında bulunurken, Eyalet Adalet Bakanı Benjamin Limbach’ın kendisine gösterdiği “Hukuken kabul edilemez ve pratik olarak imkansız” şeklindeki tepkisini de haklı buldu.

Leutheusser-Schnarrenberger açıklamasını “Elbette yabancılar gösteri müracaatında bulunabilirler ve biz de bunu değiştirmek istemiyoruz. Kesinlikle hayır.” şeklinde tamamladı.