Avrupa’da Camilere Yönelik İslamofobik Saldırılar Arttı

Avrupa’da Camilere Yönelik İslamofobik Saldırılar Arttı

İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başlamasının ardından Avrupa’da İslamofobik ve ırkçı saldırılar yeniden yükselişe geçti. Son olarak İsveç’in başkenti Stockholm’de caminin kapısına İslam karşıtı figürler çizildi.

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Stockholm Cami’sinin kapısına İslam karşıtı figürler çizildi ve resimler yapıldı.

Caminin imamı Mahmoud Khalfi, ırkçı saldırıya yönelik  yaptığı açıklamada, caminin kapısına “Filistin savaşına” gönderme yapılarak İslam karşıtı sembollerin çizildiğini ve yazılar yazıldığını söyledi.

Filistinlinler okullarda ve sokaklarda ırkçılığa maruz kalıyor

Stockholm Camisi Derneği, yazılı açıklamasında İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarıyla bağlantılı olarak Araplara karşı son dönemde artan İslamofobi ve ırkçılık hareketlerini kınadı.

Açıklamada, cami cemaatinden pek çok Filistinlinin okullarda ve sokakta ırkçılığa maruz kaldığı, artan nefret suçlarından endişe edildiği kaydedildi. Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi.

Kundaklanan Camii Kullanılamaz Hale Gelmişti

27 Eylül’de İsveç’in Eskilstuna kentinin Arby ilçesinde bir camide kundaklama sonucu çıkan yangının büyük hasara yol açmıştı. Çıkan yangın hakkında İsveç devlet radyosu SR’ye açıklamada bulunan Arby Camisi İletişim Başkanı Anas Deneche, “Caminin yakınında oturan bir aileden 1 senedir tehdit alıyorduk. Aile tarafından fiziksel saldırılara maruz kaldığımız polis raporlarında mevcut. Bu yangının kundaklama sonucu çıktığından eminiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya’da Camilere ırkçı saldırı

Almanya’da da camileri hedef alan saldırılar sürüyor. 30 Ekim’de Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 3 camiye birden yapılan saldırıların ardından 31 Ekim’de de IGMG’ye bağlı Castrop-Rauxel Merkez Camii’ne ırkçı saldırı gerçekleştirildi.

Castrop-Rauxel Camisi’nin posta kutusuna yırtılmış Kur’anı Kerim parçaları ve köpek pisliği atıldı. Irkçı saldırıda paket içerisinde İslama ve Müslümanı hedef alan islamofobik ifadelere de yer verildi.

Yine 30 Ekim’de Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde DİTİB’e bağlı üç camiye mavi poşetler içerisinde yakılmış Kur’an-ı Kerim sayfaları, domuz eti ve dışkısı bulunan paketler gönderilmişti. (aa,c)