Almanya’da Vatandaşlık Parası Ödemeleri Kontrolden Çıktı

Almanya’da Vatandaşlık Parası Ödemeleri Kontrolden Çıktı

Almanya’da vatandaşlık parası için yaklaşık 40 milyar Euro ödenek ayrılacak. Muhalefet bu ekliyle vatandaşlık parası ödeneğinin kaldırılmasını istiyor. İşletmeler çalışacak işçi bulmakta zorlanıyor.

Bu yıl başından itibaren artırılan ve gelecek yıl da artırılacak olan vatandaşlık parası Almanya hükümetinin bütçesini sarsmaya başladı. Muhalif siyasetçiler vatandaşlık parasının artık kontrolden çıktığını öne sürerken, hükümet partilerine ağır eleştiri getirmeye başladı.

Vatandaşlık Parası Dolayısıyla  İşletmeler Çalışacak İşçi Bulmakta Zorlanıyor

Almanya Zanaatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Franz Xaver Peteranderl, vatandaşlık parasının çekiciliğinden çok, çalışmanın çekici hâle getirilmesini, vatandaşlık parası ödemesi için bu kadar para ayrılmamasını istedi. Peteranderl, bu durumun işletmelerin çalışacak işçi bulmasını zorlaştırdığını açıkladı.

Vatandaşlık Parası İçin Yaklaşık 40 Milyar Euro Ayrılacak

Muhalefetteki Hristiyan demokratlar da hükümetin karşılıksız para vererek iş piyasasının gelişmesini engellediğini böylece bütçeye ağır yük bindirdiğini ileri sürerken, hükümetin vatandaşlık parası ödemeleri sonrasında iş piyasasının gelişimi hakkında verdikleri bilgilerin ciddi olmadığını ileri sürdü. Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) bütçe sözcüsü Christian Haase vatandaşlık parası ödemelerinin yaklaşık 40 milyar Euro olarak öngörülmesine karşılık, 2022 yılında Hartz IV ödemelerinin 10 Milyar Euro daha az olduğunu bildirdi.

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann ise vatandaşlık parası ödemelerinin yeni bir işte çalışmaya yönlendirme amaçlı kullanılmasını, aksi takdirde bu günkü şekliyle kaldırılmasını istemişti.

Çalışabilecek 4 milyon kişi Vatandaşlık Parası Alıyor

2019 yılında 26 milyon 500 milyon Euro seviyelerinde olan vatandaşlık parası ödemesinin yıl başından itibaren 38 milyar 700 milyon Euro’ya çıkması bekleniyor. Bu da Almanya’nın bütçesine önemli bir yük getirecek.

Almanya İş Ajansı verilerine göre bu sene 5 milyon 500 bin kişi vatandaşlık parası ödeneği aldı. 5 milyon 500 bin kişi arasında çalışabilecek olanların sayısı ise 3 milyon 900 bini bulurken, 700 bin Ukraynalı mülteci de vatandaşlık parası alıyor.