Almanya’da Bütçe Kaosu: Gelecek Yıl Yapılacak Kamu Harcamaları Durduruldu

Almanya’da Bütçe Kaosu: Gelecek Yıl Yapılacak Kamu Harcamaları Durduruldu

Almanya’da bütçe krizi başladı. Hükümet kamu ödemelerinin bir kısmını durdurdu. Yeni bütçede vatandaşlık parası artarken, restoranlardaki katma değer vergisi yükseltilecek ve konut yardımı da azaltılacak.

Almanya’da Federal Anayasa Mahkemesi’nin korona krizi döneminde kullanılmak üzere ayrılan 60 Milyar Euro’luk paranın başka alanlarda kullanılamayacağı yönündeki kararı sonrasında bütçe krizi patlak verdi.

Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında Federal Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) çok yıllık devlet harcamalarını durdurdu. Bu yıl için ayrılan ve kararlaştırılan bütçe ödemeleri ise devam edecek.

Yeni Bütçe Vatandaşı Nasıl Etkileyecek?

Gelecek yılın bütçe ayarlamalarını tamamlayan federal hükümet kullanamayacağı 60 Milyar Euro’yu nasıl telafi edeceğini araştırırken, yeni bütçe planlaması ile halkı doğrudan etkileyecek alanlar da şu şekilde tespit edildi.

Vatandaşlık Parası Yüzde 12 Artacak

Hükümetini yeni bütçesinde vatandaşlık parası yüzde 12 oranında artırılacak. Bu artışla ilgili hükümet kararı aylar önce ilan edilmişti. Federal Meclis Bütçe Komitesi de vatandaşlık parası için ayrılan parayı onayladı.

Konut Yardımı Kısıtlanacak

Federal hükümet bu sene konut yardımını (Wohngeld) kısacak. Diğer sosyal harcamalar artarken, konut yardımında tasarruf yapılacak. Bu gelecek yıl bu seneye göre 270 milyon Euro daha az ödeme yapılacak.

Restoranlardaki Katma Değer Vergisi Artacak

Gaz ve mezkezi ısıtma masraflarındaki katma değer vergisi Şubat ayı sonuna kadar devam edecek. Buna karşılık restoranlardaki katma değer vergisi yıl başında yüzde 19’a yükselecek.

Ebeveyn Parası Şimdilik Kesilmeyecek

Daha önceleri, ebeveyn parası alma yıllık gelir sınırı 250 bin Euro’dan 150 bin Euro’ya düşürülmesi planlanırken yeni bütçede bu karar yer almadı. Ancak, gelecek sene Nisan ayından itibaren bu üst sınır 200 bin Euro’ya, Nisan 2025’ten itibaren ise 175.000 Euro’ya düşecek.

Ayrıca, ebeveynler gelecek yıldan itibaren sadece bir ay boyunca paralel olarak ebeveyn parası alabilecekler. Daha önce bu ödeme süresi iki aydı.