Almanya’da Halk: Vatandaşlık Parası Çalışma İsteğini Öldürüyor

Almanya’da Halk: Vatandaşlık Parası Çalışma İsteğini Öldürüyor

Almanya’da çok tartışılan vatandaşlık parası tartışmalarına halk da katıldı. Halkın yüzde 64’ü vatandaşlık parasının çalışmamaya teşvik ettiği görüşünü paylaşıyor.

Almanya’da yapılan bir ankette halk, yılbaşından itibaren kişi başı aylık 563 Euro’ya çıkarılacak olan vatandaşlık parasının çalışma isteğini azalttığını düşünüyor.

Haftalık magazin dergisi Stern için Forsa araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Alman halkı bu ödenekte yapılan artışların insanları çalışmamaya teşvik ettiği kanaatini taşıyor.

Ankete katılanların yüzde 64’ü, vatandaşlık ödeneği almak için insanların düzenli bir çalışma düzenine girmeyeceğini, dolayısıyla çalışmayı tercih etmeyeceklerini söyledi.

Partiler Arasında Fark Var

Halkın görüşü, siyasal parti mensubiyetine göre önemli bir farklılık gösteriyor. Muhalefetteki Hristiyan demokratlarla (CDU) aşırı sağcı AfD mensupları arasında bu oran oldukça yüksek. AfD’liler, yüzde 86 oranında vatandaşlık parasının çalışmamayı teşvik ettiğini düşünürken, CDU mensupları arasında bu oran yüzde 78 oranında oldu.

İktidar partileri tarafları arasında bu oran biraz daha az olsa da yine de yüzde 50’den fazlası vatandaşlık parasının çalışmamayı özendirdiği görüşünü paylaşır. İktidar partileri arasında bu görüşü paylaşanlar yüzde 60 ile en çok Hür Demokratlar (FDP). Sosyal demokratlar ise yüzde 54 oranında aynı kanaati paylaşırken, Yeşiller (Die Grünen) mensuplarının sadece yüzde 27’si böyle düşünüyor.