Gazze’de 4 Günlük Geçici Ateşkes İlan Edildi 

İsrail hükümeti, Hamas ile esir takası anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti. Yapılan anlaşmaya göre, 50 İsrailliye karşı 150 Filistinli serbest kalacak.

İsrail hükümeti, Gazze’deki Hamas ile esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin onayladığı karar duyuruldu.

Çatışmalara ara verilecek

Hükümetin bu gece Gazze’deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, “Buna göre, kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor.” ifadesi kullanıldı.

Çatışmalara insani ara verileceği belirtilen açıklamada, aranın 4 gün olacağı ve bu sürenin uzatılma ihtimalinin olduğu ve Gazze’ye yakıt dahil olmak üzere insani yardım taşıyan tırların girişinin sağlanacağı kaydedildi.

Esir takası yapılacak

Açıklamada, “her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı” belirtildi. Açıklamada ayrıca, İsrail hükümeti ve ordusunun, “tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas’ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği” vurgulandı.

24 saat içinde ilan edilecek

Esir takası konusunda arabuluculuk rolü oynayan Katar’dan da anlaşmaya ilişkin açıklama geldi. Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın ne zaman yürürlüğe gireceğinin 24 saat içinde ilan edileceği duyuruldu.

Çatışmalara insani ara verileceği belirtilen açıklamada, aranın 4 gün olacağı ve bu sürenin uzatılma ihtimalinin olduğu ve Gazze’ye yakıt dahil olmak üzere insani yardım taşıyan tırların girişinin sağlanacağı kaydedildi.

AB esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

Avrupa Birliği (AB), İsrail ile Hamas arasında Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşmayı ve esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili açıklamasında, “Rehin tutulan 50 kişinin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesi konusunda varılan anlaşmayı tüm kalbimle memnuniyetle karşılıyorum.” ifadesini kullandı.

ABD esir takası anlaşmasından memnun

ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail hükümeti ile Hamas arasında varılan esir takası anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Anlaşmada rol oynayan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye teşekkür eden Biden, ABD Başkanı olarak ABD’li esirlerin salıverilmesinin en önemli önceliği olduğunu kaydetti.  (aa,c)