Avusturya Yeni Nesil Pasaportunu Tanıttı

Avusturya Yeni Nesil Pasaportunu Tanıttı

Avusturya Federal İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren uygulanacak olan yeni nesil Avusturya pasaportunu tanıttı.

Ramazan koç

Avusturya Federal İçişleri Bakanlığı, sahteciliğe karşı geliştirdikleri yeni nesil pasaportunu tanıttı. Yeni pasaport başvurularının Aralık ayında başlayacağı bildirildi.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner, 24 Kasım’da gerçekleşen pasaport tanıtım toplantısında, “Yeni Avusturya pasaportu, Avusturya halkı için çağdaş ve modern bir belgedir. Vatandaşlarımıza yakın bir hizmet sunmak adına yaklaşık 900 belediye ve kaymakamlıkta başvurunun yapılabilecek” şeklinde konuştu.

“Dünyanın en güvenli pasaportu haline geldi”

Bakan Karner, yeni pasaportun hazırlık sürecini anlattı: “Avusturya Devlet Matbaası, Federal Kriminal Polis Dairesi uzmanları ve Burgenland ile Aşağı Avusturya’daki il kriminal soruşturma ofisleri arasındaki sıkı işbirliği sayesinde, Avusturya pasaportu dünyanın en güvenli pasaportlarından biri haline gelmiştir. Pasaportun revize edilmesinde öncelik sahteciliğe ve kimlik korumasına verilmiştir” dedi.

2006 yılından bu yana kullanılan mevcut pasaportun yerini alacak olan yeni pasaport için başvurular, 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren pasaport idareleri ve yetkili belediyelerde başlatılacak.

“Yeni pasaport vatandaşlar için ek maliyet getirmeyecek”

Yeni nesil pasaportun dünyanın en modern kimlik belgelerinden biri olma özelliği taşıdığını söyleyen Karner, “Pasaportumuz polikarbonat veri sayfasına sahip kimlik kartından tanıdığımız QR kodunu içeriyor. Bu, İçişleri Bakanlığı’nın ücretsiz ‘CHECK-AT’ uygulaması ile basit ve elektronik bir kontrol sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Karner, “Yeni pasaport” uygulamasının vatandaşlar için ek maliyet getirmeyeceğini belirtti. Ayrıca, seyahat belgesinin maliyetinin 75,90 Euro veya 12 yaşına kadar olan çocuklar için 30 Euro olarak devam edeceğini söyledi.

Yıllık ortalama 750 bin pasaport düzenleniyor

Ağustos 2021’de yeni kimlik kartının, Nisan 2022’de ise yeni acil durum pasaportunun tanıtıldığını hatırlatan Karner, yıllık ortalama olarak 750 bin pasaport düzenlendiğini, “Süper Pasaport Yılı” olan 2027’de ise bu sayının 950 bine çıkacağını öngördüklerini belirtti.