Yurt Dışında Yenilen Trafik Cezaları Ödenmeli mi?

Yurt Dışında Yenilen Trafik Cezaları Ödenmeli mi?

Hız ihlali yapanları takip etme konusunda Almanya ve İsviçre, 2024’ten itibaren daha yakın bir şekilde işbirliği yapma kararı aldı. Hız sınırını aşanlar ciddi cezalar ödemek zorunda kalacak.

Yurt dışında yenilen trafik cezaları ile ilgili Yıl ile birlikte Almanya ve İsviçre işbirliğini güçlendiriyor. Şoförler için yeni yılda birçok şey değişecek. Özellikle hız sınırını aşan sürücüler için yeni gelecek olan yasa pahalıya mal olacak.

Daha yakın işbirliği kararı alındı

İsviçre’de hız sınırını aşan veya aracını yanlış noktalara park edenler, yüksek para cezalarıyla karşılaşacak. Mevcut durumda yapılan ihlallerin takibi mümkün değilken, bu durum yeni yılda değişecek. İki ülke daha yakın işbirliği yapma kararı aldı.

2024’te yürürlüğe girecek

Alman Otomobil Kulübü’nden (ADAC) bir sözcü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mevcut durumda Almanya’dan İsviçre’ye gidip, orada trafik ihlali yapan kişiler, cezaları ödememeleri durumunda bir sıkıntı yaşamıyor. Sadece İsviçre’ye tekrar girişlerde sıkıntı yaşıyorlar. Bu durum yeni yasa ile değişecek.” diye kaydeti. Polis ve yargı arasındaki sınır ötesi işbirliğine ilişkin yasa, 19 Ekim 2023 tarihinde Federal Meclis’te kabul edildi ve 2024 yılında yürürlüğe girecek.

“tam icra yardım talebi”

Ancak yeni yasa da muhtemelen trafik ihlali yapan sürücülerin tamamını yakalayamayacak. Baden Württemberg Adalet Bakanlığı’ndan belirtildiğine göre, böyle bir “Tam İcra Yardım Talebi” için gereken şart, uygulanan para cezasının en az 70 Euro olması olarak belirtildi. İsviçre’de genel olarak cezalar ise saatte beş kilometre hız sınırı aşımında yaklaşık 42 Euro.

yakalanma sınırı saatte 10 kilometre

Altı ila on kilometre arasında hız aşımında ise cezalar yerleşim merkezlerinde 104 Euro, yerleşim merkezleri dışında 125 Euro, otobanlarda ise 60 Euro. On kilometreden fazla hız aşımı yapanlar ise kesinlikle sınır ötesi işbirliği yasası kapsamına giriyor.

Peki diğer bazı Avrupa ülkelerinde trafik ihlallerinde durum nedir? Almanya’ya döndükten sonra gelen trafik cezaları ödenmeli mi?

Yurt dışında yenilen trafik cezaları ödenmeli mi?

AVUSTURYA

Avusturya’da bir para cezasına çarptırıldıysanız, söz konusu ceza sizi Almanya’ya kadar takip edebilir. Avusturya ve Almanya arasında dil engeli olmaması nedeniyle, en önemsiz suçlar bile kolayca takip edilebiliyor.

MACARİSTAN

Macaristan da Avrupa Birliği üyesi olduğu için kesilen cezaları Almanya’ya döndükten sonrada ödemek zorunda kalabilirsiniz. AB kapsamında yapılan anlaşmaya göre burada da yaptırım uygulanması için ise cezalar 70 Euro’ya ulaşmalı. Sürüş yasağı veya puan cezası gibi cezalar ise Almanya’da geçerli değil.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan’da da AB anlaşması nedeniyle trafik cezalarını ödemek zorundasınız. Burada 70 Euro’luk sınır söz konusu. Ceza bildirimi süresi ise bu ülkede tatilden sonra iki yıla kadar uzayabilir.

ROMANYA

Romanya’nın AB’ye üye olmasıyla birlikte orada alınan trafik cezaları sizi Almanya’ya kadar takip edebiliyor. Özellikle 70 Euro’nun üzerindeki cezaların peşine düşülüyor. Ödenmemesi durumunda AB anlaşması kapsamında yaptırım uygulanabiliyor. Örnek olarak emniyet kemeri takmayan bir vatandaşı 60 ila 90 Euro arasında ceza beklerken, işlem tutarları ile birlikte 70 Euro sınırı çok çabuk aşılıyor.

SLOVAKYA

Slovakya’da da benzer durum söz konusu. Cezalar 70 Euro’yu geçtiğinde Almanya’da da talep edilebiliyor. Bu ülke de AB üyesi olduğundan ödememek gibi bir düşünce, Almanya’ya geldikten sonra cepleri daha da fazla yakabiliyor. Sürüş yasağı cezası ise sadece Slovakya’da geçerli.

ÇEKYA

Diğer bir Avrupa ülkesi olan Çekya’dan gelen para cezalarının da ödenmemesi durumunda icra takibi yoluyla söz konusu kişiden tahsil edilebiliyor. Sürüş yasağı veya ceza puanıyla karşılaşma olasılığı düşük olsa da, trafik cezasına bağlı olarak yüksek maliyetlere maruz kalma ihtimali söz konusu oluyor.

SIRBİSTAN

Sırbistan’da da trafik kurallarının ihlal edilmesi durumunda sıla yoluna çıkanlar bu ülkede öngörülen trafik cezalarını dikkate almak zorunda. Polis memurları olası bir ihlalin cezasını olay yerinde de talep edebiliyor. Buna ek olarak, ücretli yollarda ortalama hız ölçülürken, hız sınırının aşılması durumunda yabancı plakalı araçlar gişelerde bu nedenle durduruluyor. Sırbistan ile Almanya arasında herhangi anlaşma olmadığı için bu ülkede kesilen cezaların Almanya’da uygulanması mümkün değil.

SLOVENYA

Slovenya’daki trafik cezaları da sizi Almanya’da kadar takip edebilir. AB üyesi olan Slovenya’da da 70 Euro’luk ceza sınırı aşıldığında, iki ülke arasındaki anlaşma çerçevesinde, Almanya’da da yaptırım uygulanabilir.

BULGARİSTAN

Bulgaristan da Avrupa Birliği üyesi olduğu için cezalar sınır ötesinde de uygulanabilmekte. Fakat burada da cezaların 70 Euro’yu aşması gerekiyor. Uygulanan cezalar ise AB çapında sadece parasal yaptırımlarla sınırlı. Bulgaristan’da sürüş yasağı yapan sürücülerin cezaları Almanya’da geçerli olmuyor.(bb)