Almanya’da Kemer Sıkma Dönemi: 63 Yaşında Emeklilik Kaldırılıyor Mu?

Almanya’da Kemer Sıkma Dönemi: 63 Yaşında Emeklilik Kaldırılıyor Mu?

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un tasarruf planlarının ardından 63 yaşında emekliliğin kaldırılması tartışmaları tekrardan alevlenmeye başladı.

Almanya’da “63 yaşında emeklilik” olarak bilinen sistem, yaşlılar arasında büyük popülerlik kazanırken, bu yıl, 45 yıl çalışmanın ardından alınan emeklilik başvurularının sayısı rekor kırdı. Ancak yüksek maliyetler nedeniyle uzmanlar “63 yaşında emeklilik” sistemini kaldırma çağrısında bulunuyor. Bu konudaki tartışma, hükümetin bütçe kısıtlamalarıyla yeniden alevlendi.

“Temel olarak emeklilikte tasarruf mümkün”

Ekonomi uzmanı Veronika Grimm, bütçe krizinin ardından emeklilik kesintilerini savunarak tartışmayı bir kez daha körükledi. Grimm, yaptığı açıklamada, “Temel olarak emeklilikte tasarruf mümkün. Örneğin, 63 yaşında emeklilik veya annelik emekliliği gözden geçirilebilir. Mevcut emekli maaşlarında daha az artış yapılabilir.” diye kaydetti. Grimm, ancak hızlı karar vermeme konusunda da uyarıda bulundu.

“63 yaşında emeklilik eğiştirilemez değildir”

Baden-Württemberg Finans Bakanı Danyal Bayaz (Yeşiller) da aynı şekilde emeklilik kesintilerini gündeme getirdi. Bayaz, Frankfurt Allgemeine Sonntagszeitung’a verdiği demeçte, son yıllarda sorunları çözmek için çok para harcandığını belirtti. Bayaz, “Bu nedenle, bir kriz ortaya çıktığında ‘devletin her şeyi telafi etmesi gerektiği’ izlenimi oluştu. Ancak bu sözleri yerine getiremez. 63 yaşında emeklilik veya annelik emekliliği gibi sosyal projeler değiştirilemez değildir. Daha çok bu uygulamaların bu zamana uygunluğu sorgulanmalı.” diye kaydetti.

Jens Spahn: “derhal sona erdirilmeli”

Hristiyan Demokratlar (CDU) Grup Başkan Vekili Jens Spahn da 45 yıl çalışmanın ardından alınan emekliliğin derhal sona erdirilmesini talep ederken, 63 yaşında emeklilik sisteminin refahı azalttığını, gelecek nesilleri zorladığını ve yanlış teşvikler oluşturduğunu belirtti. Aynı zamanda İşveren Sendikası Başkanı Rainer Dulger de uzun süredir “63 yaşında emeklilik” sisteminden vazgeçilmesini savunuyor.

63 yaşında emeklilik

Almanya’da 45 yıl boyunca sigortalı olarak çalışanlara kesintisiz emeklilik, “63 yaşında emeklilik” olarak adlandırılıyor. Ancak bu noktada emeklilik başlangıcı sadece sigorta süresine değil, aynı zamanda doğum yılına da bağlı. Buna göre, 1953’ten önce doğan herkes hala 63 yaşında emekli olabiliyor.

1953 ile 1963 arasında doğan herkes için geçerli değil

Ancak bu durum, 1953 ile 1963 arasında doğan herkes için geçerli değil. Doğum yılına göre emeklilik yaşı kademeli olarak yükseliyor. Emeklilik yaşı aşamalı olarak arttığından, 1964 veya daha sonra doğanlar, ancak 45 yıl çalışma süresini doldurduktan sonra 65 yaşından itibaren kesintisiz emekli olabiliyor.(bb)