Gazze’de “İnsani Ara” Sona Erdi! İsrail Saldırılara Yeniden Başladı 

Gazze’de “İnsani Ara” Sona Erdi! İsrail Saldırılara Yeniden Başladı 

İsrail ordusu “insani ara”nın sona ermesinin ardından bu sabah abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında 70 Filistinliyi öldürdü.

Gazze’de bir haftadır devam eden “insani ara”nın sona ermesinin ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarına yeniden başladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Hamas’ın “insani arayı ihlal ettiği” iddia edildi. Açıklamada, “İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde Hamas’a yönelik operasyonlarına yeniden başladı.” ifadesine yer verildi.

“İsrail İnsani ara teklifimizi reddetti”

Hamas, Gazze’de “insani ara”nın uzatılması için yaptıkları tüm teklifleri İsrail’in reddettiğini duyurdu.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “insani ara”nın uzatılması ve diğer esirlerin de serbest bırakılması için gece boyu müzakerelerin sürdüğü ifade edildi.

70 Filistinli öldürüldü

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bölgeye yeniden başlattığı saldırılardaki kayıplara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsani aranın bitmesinin ardından İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 70’e yükseldi, çoğu kadın ve çocuk onlarca kişi yaralandı.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00’de uygulamaya giren “insani ara” bu sabah itibarıyla son bulmuştu.

“Gazze’yi tüm gücümüzle ezmeliyiz”

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze saldırılarına ara vermeden devam etmesini istedi.

Gazze’nin işgal edilmesi çağrısı yapan Ben-Gvir, “Gazze’yi tüm gücümüzle ezmeli, Hamas’ı yok etmeli ve Gazze Şeridi’ne dönmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Yeryüzündeki cehennem Gazze’ye geri döndü”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını yeniden başlatmasından derin üzüntü duyduğunu belirtti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, “Yeryüzündeki cehennem Gazze’ye geri döndü. Savaş değil, ‘insani ara’ yeniden başlamalı.” ifadelerini kullandı.

Almanya “insani ara”nın devam etmesini istiyor

lmanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Gazze’deki “insani ara”nın devam etmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

Baerbock Orta Doğu’daki son gelişmelere binaen yaptığı yazılı açıklamada, “Bu dakikalarda, insani aranın devam etmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Hem haftalardır karanlık tünellerde serbest bırakılmayı bekleyen rehineler için hem de acilen daha fazla insani yardıma ihtiyaç duyan Gazze’deki acı çeken insanlar için.” ifadelerini kullandı. (aa,c)