Gündem

9 Göçmenin Katledildiği Hanau’daki Saldırıya İlişkin Nihai Rapor Açıklandı

Almanya’nın Hanau kentinde 4'ü Türk 9 göçmenin katledildiği ırkçı saldırıya ilişkin kurulan komite nihai raporunu kabul etti.
03 Aralık 2023

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 tarihinde, 4’ü Türkiye kökenli, 9 kişi ırkçı bir katilin silahlı saldırısı sebebiyle yaşamını yitirdiği ırkçı saldırıya ilişkin rapor tamamlandı. Rapor, Hanau katliamı öncesinde, katliam esnasında ve katliam sonrasında yetkililerin ihmalleri olup olmadığının araştırılması için kurulan bir heyet tarafından hazırlandı.

“Hanau’daki ırkçı saldırı önlenebilir miydi?” sorusunu soruşturma kapsamında detaylıca ele alan rapor 600’den fazla sayfadan oluşuyor.

Sosyal Demokart Parti’li (SPD) Stephan Grüger başkanlığındaki heyet raporu ancak 42. toplantısında açıklayabildi. Heyet Başkanı Grüger “Raporun büyük bir kısmı için çoğunluğun onayı alındı.” ifadelerinde bulundu. Raporun onaylanmasına rağmen, 600 sayfayı aşkın rapor için eyalet meclisinde bulunan tüm muhalefet gruplarından dört kısa özel oylama yapılması da planlanıyor.

Nihai rapor Hessen eyalet seçimlerine iki ay kala açıklanmış oldu. Rapor metni, bu yasama döneminin son oturumu olması beklenen 5 Aralık’ta eyalet parlamentosuna sunulacak. Yeni eyalet parlamentosunun 18 Ocak 2024 tarihinde oluşturulması öngörülüyor. Hükûmet sıralarında CDU-Yeşillerden, CDU-SPD koalisyonuna doğru bir değişim bekleniyor. Şu ana kadar hükûmetteki CDU ve Yeşiller meclis grupları, meclis araştırma komisyonu için herhangi bir özel oy açıklamayan tek gruplar.

Bu komisyon 2021 yazından bu yana saldırının öncesinde, sırasında ve sonrasında yetkililerin ihmalleri olup olmadığını araştırıyor.

İlk oturumlarında katliamda öldürülen gençlerin anne-babaları ya da kardeşlerini dinleyen komisyon, daha sonra da olayla ilgili çok sayıda kamu görevlilerinin ifadesini aldı. Komisyon, olay yerinde görev yapan polis memurlarından, sağlık ekiplerine, ailelerle ilgili psikolojik destek birimlerinin sorumlularına, cenazelerle ilgili kurumların yetkililerine, katille ilgili polis ve istihbarat birimlerinin sorumlularına, bütün bu konularda bilirkişi raporları hazırlayan akademisyenlere kadar birçok kişiyi de dinledi.

SUÇUN SEYRİ DEĞİŞİR MİYDİ?

Yeşiller Parlamento grubuna göre, “devlet ve yerel makamların kendilerini ırkçı bir saldırının kurbanı olmaktan koruyamadıkları için kurbanların yakınlarından özür dilenmesi” önemliydi. “Resmî makamca bir müdahale olsaydı suçun işlenmesi daha zor hâle getirilir ya da suçun seyri değiştirilirdi.” Yeşiller’e göre şayet katili arabayla takip eden biri olsaydı, ikinci nargile kafe’de öldürülen 5 kişi hâlâ hayatta olabilirdi.

Sol Parti parlamento grubu şu anda taslak hâlinde olan nihai raporu “siyah-yeşil iç politika için temiz bir sağlık notu” olarak nitelendirdi. Kamuoyu, hayatta kalanlar ve kurbanların yakınları için bu metni bir hakaret olarak gören gruba göre “Suçun işlendiği gece ve sonrasındaki operasyon sırasında polisin organizasyonel başarısızlıkları zinciri” söz konusu.

İNİSİYATİF’TEN NİHAİ RAPORUN KABUL EDİLMESİNE ELEŞTİRİ

19 Şubat İnisiyatifi rapor hakkında bir basın açıklaması yayımlayarak raporun kabulünü eleştirdi. Soruşturma heyetinin sadece vefat edenlerin yakınlarının kamuoyu baskısı oluşturduklarından dolayı kurulmak zorunda kalındığını söyledi. İnisiyatife ve soruşturmaya eşlik eden gazetecilere göre bu sunulan rapor “muğlak, yumuşak ve utanç verici” idi. Ayrıca raporun “güç çıkarları olan bir parti tarafından yönlendiriliyor” iddiasında bulunan İnisiyatif, Hessen polisinin, CDU’lu İçişleri Bakanının ve raporu sunan Yeşiller Partisi’nin sorumlu olduğunu belirtti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş