Almanya’da Başbakan Scholz’tan Milyonlarca Emekliye Güzel Haber

Almanya’da Başbakan Scholz’tan Milyonlarca Emekliye Güzel Haber

Almanya’da tasarruf planları noktasında emeklileri endişe sararken, Başbakan Olaf Scholz, konuyla ilgili son noktayı koydu. Scholz, emekli maaşlarında kesinti olmayacağının altını çizdi.

Almanya’da Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla 2024 bütçesinde 60 milyar euroluk boşluk oluştu. Planlanan projeleri uygulamak için artık Federal hükümetin elinde bu miktar eksik durumda.

emeklileri endişe sardı

Başbakan Olaf Scholz son olarak tasarrufa gidileceğini açıklarken, özellikle emeklileri endişe sardı. “Emeklilik maaşında da eksilme olacak mı” sorusu büyük merak konusuyken, Başbakan Scholz, bu konuya son noktayı koydu.

Başbakan Scholz: Hayatınız hiçbir şekilde etkilenmeyecek

Olaf Scholz, “Tüm vatandaşlara sesleniyorum. Söz konusu tasarruf planları, ister çocuk parası alın, ister burs, ister emekli maaşı alın, ister kira yardımı, hiçbirinizin hayatı herhangi bir şekilde etkilenmeyecek. Kimseyi yalnız bırakmayacağız.” diye vurguladı. Buna göre emekli maaşında herhangi bir kesinti olmayacağı netleşmiş oldu.

 “vatandaşların kanuni hakkıdır”

Konuyla ilgili Alman Emeklilik Sigortası’ndan yapılan açıklamada da “Emekli maaşlarının miktarı yasal olarak belirlenmiştir. Bu miktarlar emekli olan vatandaşların kanuni hakkıdır. Bu yardımlar söz konusu tasarruf planları kapsamında değerlendirilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Peki 2024 zamları iptal mi edilecek?

Bununla alakalı da Alman Emeklilik Sigortası’ndan açıklamala yapılırken, “Yıllık emeklilik miktarlarındaki değişiklikler de ‘emeklilik garantisi” kapsamında belirleniyor.” diye kaydedildi. 2024 için beklenen zam oranının ise yüzde 3,5 olacağı tahmin ediliyor.(bb)