Başbakan Scholz: Almanya’daki Yahudilerle Dayanışma İçinde Olunmalı

Hanuka Bayramı nedeniyle Berlin’de düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesindeki Yahudilerle dayanışma gösterilmesini istedi.

Almanya’da polis ve yargının her türlü Yahudi düşmanlığına karşı işlem yaptığını söyleyen Başbakan Scholz, Yahudilerle dayanışma içinde olunması gerektiğini ifade etti.

Scholz, Hanuka Bayramı nedeniyle Berlin’de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “Yahudi komşularımıza, dostlarımıza ve meslektaşlarımıza şefkat ve dayanışma göstermek bugünlerde özellikle önemlidir” dedi.

“Yahudi cemaatine ait meskenler koruma altında”

İsrail-Hamas çatışmasının ardından Almanya’daki Yahudi cemaatini ve onlara ait meskenleri koruduklarına işaret eden Scholz, “Burada verilen tepkilerden sonra bunun gerekli olması hem üzücü hem de korkutucudur. Yahudi yurttaşlarımızın dinlerini, kültürlerini, günlük yaşamlarını açıkça yaşamaktan, toplumumuzdaki tüm insanların ayrım gözetmeksizin sahip olduğu temel bir hak olan görünür olma hakkını kullanmaktan korkmalarını kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Vatandaşlık için İsrail’in varlığını kabul etme şartı

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde vatandaşlık için “İsrail’in varlığını” kabul etme şartı getirildi. İsrail devletinin varlığını kabul etmeyenlere vatandaşlık verilmeyeceği bildirmişti.

Eyalet İçişleri Bakanı Tamara Zieschang Magdeburg yaptığı açıklamada, belediyelere gönderilen genelgeyle Alman vatandaşlığı için başvuranların İsrail’in varlığını kabul ettiğini beyan etmeleri gerektiğini ve bunun, vatandaşlık için ön koşul haline getirildiğini kaydetti. (aa,c)