Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması: Çalışabileceklere Verilmesin

Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması: Çalışabileceklere Verilmesin

Almanya’da yılbaşından itibaren ayda 563 Euro’ya çıkarılacak olan vatandaşlık parasının çalışabilecek durumda olanlara verilmemesi tartışması giderek artıyor.

Almanya’da çalışma isteğini öldürdüğü gerekçesi ile tartışmalara yol açan vatandaşlık parası ödeneğinin, sadece çalışamayacak durumlarda olanlara ödenmesi yolundaki tartışmalar artıyor.

Federal Anayasa Mahkemesi’nin son bütçe kararı sonrasında bütçede nasıl bir kesinti yapılacağı konusunda iktidar partileri arasında da çekişme yaşanırken, ana muhalefet partisi Hristiyan demokratlar (CDU/CSU) vatandaşlık parasının bu şekliyle uygulamasının tamamen kaldırılmasını istedi.

SPD: Vatandaşlık Parasında Kesinti Olmayacak

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise son genel kurulunda vatandaşlık parasında her hangi bir kesinti veya kısıntı yaşanmayacağını karara bağladı.

Tartışmaların temelini işsiz durumuna düşen ve bu yüzden de çalışmayanlara yapılan ödemeler oluşturuyor. Muhalefet, bu yılbaşından itibaren aylık kişi başı 563 Euro’ya çıkacak olan vatandaşlık parasının işsizliği daha da teşvik ettiğini ileri sürerken, vatandaşlık parasını yürürlüğe koyan hükümet, vatandaşların insan haysiyetine yakışır bir şekilde geçimlerini sağlamanın önemli olduğuna dikkat çekiyor.

5 Milyon 500 Bin Kişi Vatandaşlık Parası Alıyor

Almanya’da 5 milyon 500 bin kişi vatandaşlık parası alıyor. 5 milyon 500 bin kişinin 3 milyon 900 bini çalışabilir durumda. Ancak, iş bulamadıkları için geçimlerini vatandaşlık parası ile sağlıyorlar.

Tatil Döneminde de Ödeme Yapılıyor

Vatandaşlık parası ödemeleri kişilerin tatile gitmeleri durumunda da ödeniyor. Ayrıca 6 ayı geçmeyen ancak çalışma durumu da söz konusu olmayan hastalar da vatandaşlık parası ödeneğinden yararlanabiliyor. Bunun için doktor raporu gerekiyor.