Avrupa’da Binlerce Kişi Gazze’ye Destek Yürüyüşüne Devam Ediyor

Avrupa’da binlerce kişi 18 bine yakın Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının son bulması için yürüyüş düzenlendi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hız kesmeden devam ederken Avrupa’nın önemli şehirlerinde soğuk ve yağışlı havaya rağmen bir araya gelen binlerce kişi İsrail’in saldırılarına tepki göstermek için yürüyüş düzenlemeye devam ediyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 14 Ekim’den bu yana Filistin ile dayanışma için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi 9’uncu kez bir araya geldi.

İngiltere Merkez Bankası ve finans kuruluşlarının bulunduğu kentin tarihi merkezi City’deki Bank bölgesinde toplananlar, Gazze’de kalıcı ateşkes talebini dile getirmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) ateşkes talep edilen karar tasarısının kabul edilmemesini protesto etmek için parlamento binasına yürüdü.

Birçok STK’nin çağrısıyla yaklaşık 5 kilometrelik güzergahta Filistin’le dayanışma ve ateşkes çağrısı için 9’uncu kez bir araya gelen protestocular İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması, Filistinlilere uygulanan ayrımcı politikaların son bulması ve Filistinliler için adalet isteğini yineledi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 14 Ekim’den bu yana Filistin ile dayanışma için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi 9’uncu kez bir araya geldi.

Belçika’nın Heusden-Zolder kentinde Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlendi. Flaman bölgesindeki Heusden-Zolder kentinin belediye binası önünde yüzlerce kişi “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” dolayısıyla bir araya geldi.

“Çocuklara karşı savaş suçlarını durdurun”

Filistin ve Türk bayrakları taşıyan göstericiler, “Filistin’e özgürlük”, “Gazze’deki soykırımı durdurun” ve “Çocuklara karşı savaş suçlarını durdurun” yazılı dövizler açtı.

Gösteride çeşitli düşünce kuruluşlarının temsilcileri konuşmalar yaparak Filistin’deki duruma dikkat çekti ve İsrail’in saldırılarına tepki gösterdi. Gösteride İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu.

Belçika’nın Heusden-Zolder şehrinde belediye binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Gazze’ye destek için miting düzenledi.

Fransa’nın başkenti Paris’te yoğun yağmura aldırış etmeden sokağa inen halk, Gazze’de ateşkes sağlanmasını istedi. Paris’te kötü hava koşullarına ve şiddetli yağışa rağmen Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Filistin destekçisi Parisliler, Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanması talebiyle Millet Meydanı’na kadar yürüdü.

Ellerinde Filistin bayrakları ve şemsiyelerle yürüyen göstericiler, “İsrail katil, Macron suç ortağı”, “Yaşasın Filistin halkının mücadelesi” sloganları attı. Göstericiler, İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle uluslararası bir market zincirinin şubesini önünden geçtikleri sırada yuhaladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te yoğun yağmura aldırış etmeden sokağa inen halk, Gazze’de ateşkes sağlanmasını istedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de sağanağa rağmen sokaklara dökülen binlerce eylemci, Filistin’e destek için yürüdü. Berlin’de Alman hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPD) genel merkezinin önünde toplanan göstericiler, İsrail’in Gazze ve Filistin’e saldırılarını protesto ederek ateşkes çağrısında bulundu.

“Ateşkes şimdi”

Göstericiler, “Sessizliğinizi kınıyoruz”, “Kudüs Filistin’in başkentidir- Filistin’e özgürlük”, “Dünyanın en büyük hapishanesinden en büyük mezarlığına”, “Ateşkes” ve “Filistin için adalet” yazan pankart ve dövizler taşıyarak yağmur altında Berlin Katedrali’nin önüne yürüdü.

Yürüyüş güzergahında bazı Berlinliler, pencerelerinden Filistin bayrakları sallayarak göstericilere destek verdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de sağanağa rağmen sokaklara dökülen binlerce eylemci, Filistin’e destek için yürüdü.

Hollanda’nın idari başkenti Lahey’de binlerce kişi, Filistin’e destek amacıyla gösteri düzenledi. İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi, Koekamp Meydanı’ndan başlattıkları yürüyüşü, Hollanda Parlamentosunun önünden ve şehir merkezinden geçerek aynı meydanda sonlandırdı.

“Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak” pankartı taşıyan göstericiler, “Ateşkes, şimdi”, “Soykırımı durdur”, “Filistin’de Holokost yaşanıyor.” yazılı dövizler taşıdı.

Denk Partisi Milletvekili Stephan van Baarle, gösteride yaptığı konuşmada, ABD’nin BM’deki ateşkesi veto etmesinin ve Hollanda hükümetinin halen ateşkese karşı olmasının utanç verici olduğunu söyledi.

Hollanda’da İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi, Koekamp Meydanı’ndan başlattıkları yürüyüşü, Hollanda Parlamentosu’nun önünden ve şehir merkezinden geçerek aynı meydanda bitirdi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de, Filistin ile dayanışma için düzenlenen gösteride protestocular, İsrail Büyükelçiliğine yürüdü. İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatma ve saldırılarını protesto etmek isteyen Filistin yanlısı onlarca gösterici, akşam saatlerinde Stockholm’deki Odenplan bölgesinde bir araya geldi.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla toplanan göstericiler, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara son vermesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

İsveç’te çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla toplanan göstericiler, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara son vermesi, derhal ateşkes ilan edilmesni istedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’nın önemli noktalarından Devlet Opera binası önünde toplanan binlerce gösterici, Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’de işgale son”, “Kalıcı ateşkes” ve “Terörist İsrail” yazılı pankartlar açtı. Gazze’de katledilen 7 binin üzerinde çocuğa dikkati çekmek için bazı göstericiler, temsili çocuk kefenleri ve tabutlar taşıdı.

“Neden bütün Viyana burada değil”

Gösteriye katılan Avusturyalı doktor Klaudia Heilig, yaptığı açıklamada, “Şunu anlamıyorum, neden herkes burada değil, neden bütün Viyana burada değil, sokaklara dökülüp, katliamların durdurulmasını talep etmiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Heilig, “Tahayyül edebiliyor musunuz, günlük ne kadar çocuk, ne kadar kadın ve erkek katlediliyor. Tanınmış şahsiyetler, soykırımdan bahsediyorlar. Buna karşı ayağa kalkmak gerekiyor.” dedi. (aa,c)

Avusturya’da yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen başkentin önemli noktalarından Mariahilfer Strasse’de toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’de soykırım dursun”, “Hemen ateşkes” ve “Özgür Filistin” yazılı pankartlar taşıdı.