Almanya’da Her 2 Kişiden Biri İslam’ı Tehdit Olarak Görüyor
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Almanya’da halkın yarısı İslam’ı bir tehdit olarak algılıyor. Ülkede, Orta Doğu’daki çatışmalarla birlikte Müslümanlara ve Yahudilere yönelik saldırılar giderek daha sık hâle geldi.
- ALMANYAGündem
- 14 Aralık 2023
Ortadoğu’daki savaş Almanları ikiye böldü. Ekim ayı başında başlayan çatışmalar sonrasında ülkede Müslüman karşıtı olaylar arttığı gibi Yahudi düşmanlığında da artış gözlendi.
Bertelsmann Vakfı’nın “Religion Monitor 2023” araştırmasına katılan 16 yaş ve üzeri 4.300’den fazla kişinin İslam ve Müslümanlarla hakkındaki yaygın baskmakalıp önyargıları Orta Doğu’da tırmanan çatışmalarla daha da pekişmiş bulunuyor.
Halkın Yarıdan fazlası İslamı Tehdit Olarak görüyor.
“Religion Monitor 2023” raporuna göre, son 10 yılda Müslüman düşmanlığı sürekli bir artış gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 52’si İslam’ı bir tehdit unsuru olarak algılarken, pek çok kişi de İslam’ı terörizm ile ilişkilendiriyor.
Gençler İslam’a Karşı Daha Az Çekinceli
Bertelsmann Vakfı din uzmanı Yasemin El-Menouar, bazı kişilerin İslam’ın şiddet çağrısı yaptığına inandığını belirtti. Yasemin El-Menouar, İslam hakkındaki bu olumsuz imajın yaklaşık on yıldan beri kuvvetlendiğini, gençler arasında İslam’a karşı yaşlılara kıyasla önemli ölçüde daha az çekince bulunduğunu belirtti. El-Menouar, bunun nedenini muhtemelen gençlerin Müslümanlarla temasının günlük hayatta yaşlılara oranla da daha yaygın olması olarak tanımladı ve yakın temasın önyargıları azalttığını söyledi.
Müslümanlar Daha Fazla Ayrımcılığa Uğruyor
Araştırmayı yapan Bertelsmann Vakfı, Müslümanların giderek daha fazla ayrımcılığa, düşmanlığa ve dışlanmaya maruz kalmasını eleştirdi. Vakıftan Stephan Vopel, Müslümanlara yönelik “neredeyse genel bir şüphe” olduğunu açıkladı.
Araştırma sonuçlarına göre Almanya’da genel olarak mültecilere ve göçmenlere yönelik sağcı güçlerin körüklediği hava da sertleşiyor. Bütün bunlar toplumsal uyumu zayıflatıyor.
Antisemitizm Alman Halkı Arasında Yaygın
Araştırmaya göre, Yahudi karşıtı tutumlar Alman ve Avrupalı nüfus arasında da oldukça yaygın. El-Menouar, Yahudi düşmanlığının yalnızca kenarlarda değil, aynı zamanda toplumun ortasında ve Müslümanlar arasında da yaygın olduğunu söyledi.
Araştırma anketine katılanların yüzde 21’i “Yahudilerin Almanya’da çok fazla nüfuzu var” şeklindeki Yahudi karşıtı ifadeye katılıyor. Bu oran özellikle AfD’yi destekleyenler arasında yüzde 40 gibi oldukça yüksek. Fakat Hristiyan, sosyal ve hür demokratlarla sol eğilimli katılımcılar arasında da yüzde 20 civarında bu ifadeye katılanlar bulunuyor.