Alman Makinistler Sendikası Onayladı: Trenler Süresiz Durabilir!

Alman Makinistler Sendikası Onayladı: Trenler Süresiz Durabilir!

Alman Makinistler Sendikası’nın, üyeleriyle yaptığı grev oylamasında yüzde 97 “evet” oyu çıktı. Yeni yılda süresiz grev tehlikesi söz konusu.

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları’nda (Deutsche Bahn) süresiz grev oylamasında yüzde 97 oy ile “evet” dedi. Bu durumda 8 Ocak 2024 tarihinden itibaren Alman Demiryolları’nda günlerce sürecek bir grev tehlikesi söz konusu olabilir.

“gelecek grevler daha sert, uzun ve zorlu olacak”

GDL Başkanı Claus Weselsky, salı günü oylama sonrası yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yapılan uyarı grevlerinin sadece “küçük bir yansıma” olduğunu söyledi. Weselsky, “Gelecek grevler, yolcular için daha sert, daha uzun ve daha zorlu olacak.” diye ekledi.

“durumun sorumlusu yüzde 50 ile alman demiryolları”

Weselsky, bu durumun sorumlusunun yüzde 50 ile işverenler, yani Alman Demiryolları olduğunu belirtti. Pazarlığa ise hala açık olduklarını söyleyen Weselsky, görüşmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

“süresiz grevler söz konusu olabilir”

Claus Weselsky, noel ve yılbaşı barışının devam edeceğinin altını çizerken, “Bu nedenle, 7 Ocak 2024’e kadar grev olmayacak.” diye kaydetti. 8 Ocak’tan itibaren ise bir iş mücadelesinin başlayacağını belirtken Weselsky, “Daha uzun, hatta süresiz grevler söz konusu olabilir.” diye vurguladı. Weselsky, bir sonraki grevin kesin başlangıç tarihini ise belirtmedi fakat GDL’in yolcuları grevden 48 saat önceden bilgilendirmesi bekleniyor.

oylama şartı

GDL’in planladığı uzun soluklu grevler için oylama şartı söz konusu. Sadece bu şekilde sendika yöneticilerinin, üyelerin büyük çoğunluğu tarafından desteklendiği ortaya konabiliyor. Her grev günü çalışanlar için maaş kaybı anlamına gelirken, çalışanlar verdiği oy ile bu finansal fedakarlığa hazır olduğu sinyalini de vermiş oluyor.(bb)