“Almanya’da Herkes Otomatik Olarak Potansiyel Organ Bağışçısı Olsun!”

“Almanya’da Herkes Otomatik Olarak Potansiyel Organ Bağışçısı Olsun!”

Almanya’da Federal Konsey, organ bağışlarındaki yetersizlik nedeniyle yasal kuralları değiştirme talebinde bulundu.

Almanya’da organ bağışlarındaki sayının düşük olması ile birlikte yıllardır binlerce hasta beklemede tutuluyor. Buna göre Federal Konsey organ bağışıyla ilgili yasada değişiklik talebinde bulundu.

herkes potansiyel organ bağışçısı olarak kabul edilecek

Önergeye göre, organ bağışı için ilgili kişinin, yakın bir akrabanın veya vekilin onayı gerekli olmayacak. Herkes potansiyel bir organ bağışçısı olarak kabul edilecek. Ancak söz konusu kişinin, hayatta iken veya ölümünden sonra bir yakınının itiraz etmesi durumunda bu ön kabul ortadan kalkacak.

“hayat kurtarmak daha kolay olacak”

İlahiyatçı Idris Nassery’ye göre söz konusu yöntem ile kullanılabilir organ sayısını artırmak ve böylece hayat kurtarmak daha kolay olacak. Bu düzenleme sayesinde organ bağışlarının otomatik olarak artacağını belirten Nassery, “Çünkü her vatandaşın bağış yapmamak için aktif olarak itiraz etmesi gerekecek.” diye ekledi. Ancak genel manada bu durumun bireyin kendi iradesi üzerindeki olası etkileri üzerine bir tartışma yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

“ilgili kişinin onayı olmadan müdahale edilmemeli”

Eleştirmenler, vücudun ve organların kişisel mülkiyet kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve kişinin açık ve net bir onayı olmadan herhangi Bir organına müdahale edilmemesi gerektiğini savunuyor. Bu nedenle Nassery bu noktada yasal şartları netleştirmenin, ayrıca kültürel normlar ile etik düşünceleri de göz önünde bulundurmanın büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Bu konuya Müslüman uzman ilahiyatçıların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

“her daim gönüllü bir karar olmalı”

Katolik Teolog ve Alman Etik Konseyi Üyesi Andreas Lob-Hüdepohl ise söz konusu önergeyi eleştirdi. Hüdepohl, “Organ bağışı her daim gönüllü bir karar olmalı, çünkü bu, kendi ölüm süreci hakkında bir karar anlamına geliyor.” diye kaydetti.(bb)