Almanya’da Elektrik Fiyatlarının Kalıcı Olarak Yüksek Olması Bekleniyor

Almanya’da Elektrik Fiyatlarının Kalıcı Olarak Yüksek Olması Bekleniyor

Almanya’da enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur) Başkanı Klaus Müller, tüketiciler için elektrik fiyatlarının yüksek kalmasını beklediğini belirtti.

Almanya’da enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur) Başkanı Klaus Müller, tüketiciler için elektrik fiyatlarının yüksek kalmasını beklediğini belirtti. Müller, Alman Rheinischen Post gazetesine verdiği röportajda, Almanya’da doğal gaz arzında sıkıntı olmamasını netleştirmek için henüz çok erken olduğunu kaydetti.

fiyat seviyesi rusya-ukrayna savaşı öncesinden yüksek

Almanya’da toptan elektrik fiyatlarının Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji krizinin yaşandığı 2022’ye kıyasla önemli ölçüde düştüğünü hatırlatan Müller, yine de fiyat seviyesinin savaş öncesine göre daha yüksek olduğunu vurguladı. Müller, “Bu durum yakın zamanda da değişmeyecek. En azından konvansiyonel olarak üretilen enerjiyi büyük miktarlarda tüketmeye devam ettiğimiz sürece ucuz enerji dönemi sona erdi.” ifadesini kullandı.

“Maaliyetler tüm tüketicilere ulaşacak”

Alman koalisyon hükümetinin 2024’te şebeke ücretleri için sübvansiyonları kaldırmasına yönelik son tasarruf kararlarını da savunan Müller, “Bu federal hükümet için zor bir karardı. Ne yazık ki bir etki oluşturmadan para tasarrufu yapamazsınız. Bu açıdan kararı anlayabiliyorum. Planlanan 5,5 milyar avroluk sübvansiyonun kaldırılmasıyla ortalama dört kişilik bir hane yılda 120 avro daha fazla şebeke ücreti ödeyecek. Değişikliklerin ne zaman uygulandığına bakılmaksızın, maliyetler er ya da geç tüm tüketicilere ulaşacaktır.” değerlendirmesini yaptı.(AA,C)