Almanya’da Restoranlarda KDV Oranı Yükseliyor: Fiyatlar Artacak!

Almanya’da Restoranlarda KDV Oranı Yükseliyor: Fiyatlar Artacak!

Almanya’da yeni yılla birlikte restoranlarda KDV oranı tekrar yüzde 19’a yükseltilecek. Restoranlarda yemek yeme yeni yılda pahalaşacak.

Almanya’da 2024 yılından itibaren restoranlarda KDV oranı tekrar alışılmış şekilde yüzde 19’a yükseltilecek. Restoranlarda yemek yeme de yeni yılda pahalaşacak ve bazı vatandaşlar için lüks haline gelecek.

Almanya’nın Köln şehrinde faaliyet göster Kilim Restoranı Sahibi Ömer Aldağ, söz konusu uygulamayla ilgili Camia Haber’e açıklamalarda bulundu. Aldağ, yüzde 12’lik farkı mecburen fiyatlara yansıtmak zorunda olduklarını belirtti.

“fiyatlara yansıtmak zorundayız”

Ömer Aldağ, korona döneminden bu yana artan masraflarını, insanlar zor durumda olduğu için fiyatlara tam olarak yansıtmadıklarını belirtirken, “Ama yeni yılda mecburen yüzde 12’lik farkı fiyatlara yansıtmak zorundayız.” diye kaydetti.

”fiyatları artırmak fırsatçılığa kaçar”

Yine Köln’de restoran sahibi olan Tekin Akbulut da restoranların bu uygulama ile birlikte fiyatları yükselteceğini düşündüğünü belirtti. Akbulut, “Yüzde 19 zaten var olan asıl KDV oranıydı. Bir süreliğine düşürüldü, şimdi tekrardan yükseltiliyor. Fakat bu nedenle fiyatları zamlandırmak bence biraz fırsatçılığa kaçar.” diye belirtti.

Korona döneminde KDV indirimi

Almanya’da hükümet, korona döneminde zor bir süreç geçiren gastronomi sektöründeki şirketleri rahatlatmak için vergi indirimi düzenlemesine gitmişti. Buna göre kafe ve restoranlar için katma değer vergisi yüzde 19’dan yüzde 7’ye indirilmişti. Yeni yılla birlikte bu uygulama son bulacak.(bb)