Almanya’da Çocuk İlaçlarında Tedarik Krizi: Kliniklerde Yer Sıkıntısı Büyüyor!

Almanya’da Çocuk İlaçlarında Tedarik Krizi: Kliniklerde Yer Sıkıntısı Büyüyor!

Almanya Çocuk Doktorları Birliği, çocuk ilaçlarının endişe verici derecede azalmış durumda olduğunu açıkladı. Hastanelerde de yer sıkıntısının başladığı vurgulandı.

Almanya Çocuk Doktorları Birliği (BVKJ) tarafından salı günü yapılan açıklamaya göre, Almanya’da çocuk ilaçları tekrar endişe verici derecede azalmış durumda. BVKJ Başkanı Michael Hubmann, özellikle önümüzdeki günlerde beklenen daha şiddetli olacak grip salgınıyla birlikte tedavi durumunun daha da kötüleşmesinden endişe duyduğunu belirtti. Hubmann, hali hazırda hastalığı bulunmayan çocukların dahi influenzaya karşı aşılanmasını önerdiğini vurguladı.

alternatif sıkıntısı en büyük etken

Geçtiğimiz kış döneminde de çocuk antibiyotikleri ve ateş düşürücü şuruplarda kıtlık yaşanmıştı. Bu yıl ise özellikle penisilin ve salbutamol ilaçlarında yine azalmanın söz konus olduğu ifade ediliyor. Bu iki ilaç için tam manasıyla alternatif olmamasının ise tedarik sıkıntısı noktasında büyük bir rol oynadığı da uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Federal Sağlık Bakanlığı tedarik sıkıntısını resmen duyurdu

İlaç sıkıntılarını izleme konusunda yetkili olan Federal İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM), özellikle penisilin içeren antibiyotiklerin sayısının “temelde stabil” olduğunu belirtti. Ancak Salbutamol içeren ilaçlar için Federal Sağlık Bakanlığı, tedarik sıkıntısını duyurdu.

[post-refarans id=”53222″ taraf=”sol”]

“Büyük bir dalgaya sistem hazır değil”

BVKJ sözcüsü Jakob Maske ise “Durum şu anda geçen yıldan çok daha iyi.” açıklamasında bulundu. Bunu özellikle enfeksiyon durumunun sakin ilerlemesine bağladı. Maske, “Kış olması nedeniyle normal olarak enfeksiyonlar artışta fakat henüz ciddi bir dalga söz konusu değil.” diye belirtti. Büyük bir grip dalgasına ise sistemin henüz hazır olmadığını vurguladı.

klinikler yetersiz kalıyor

Hubmann, bir diğer sorun olarak ise kliniklerin yetersiz kalmasına işaret etti. Hubmann, “Birçok çocuk kliniği, aşırı yük nedeniyle ağır hasta çocukları nakletmek zorunda kalıyor. Münih’te boş yatak kalmadığı için çocukları düzenli olarak Münih’ten Garmisch’e taşımaya alıştık. Geçen ay Nürnberg bölgesindeki dört hastaneden ikisinde boş yatak yoktu.” diye ekledi.(bb)