Almanya’da Haksız Karantinaya Toplu Dava: 880 Bin Euro Talep Ediyorlar!

Almanya’da Haksız Karantinaya Toplu Dava: 880 Bin Euro Talep Ediyorlar!

Almanya’da 2020 yılında koronavirüs önlemleri kapsamında kapatılan binaların sakinleri belediyeye 880 Euro’luk dava açma kararı aldı.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan Göttingen şehrindeki bir yerleşim yerinde yaşayan 200’den fazla kişi, binalarının koronavirüs salgını sırasında kapatılıp karantinaya alınması nedeniyle belediyeden 880 bin Euro tazminat talep ediyor.

belediye binaları inşaat çitleriyle kapatmıştı

Belediye söz konusu binaları 2020 yılında 700 kişinin yaşadığı binaları inşaat çitleriyle tamamen kapatmıştı. Bu önlem bir hafta boyunca polis tarafından da gözlem altında tutulmuştu. Binalarda 120 kişinin koronavirüse yakalandığı bildirilmişti.

[post-refarans id=”51187″ taraf=”sol”]

mahkeme önlemin haksız olduğuna hükmetmişti

Göttingen İdare Mahkemesi kasım ayında verdiği kararda, belediyenin aldığı önlem noktasında hukuki bir dayanağı olmadığına hükmetmişti. Binanın bu derece sıkı bir şekilde kapatılmasının yasadışı olduğu ifade edilmişti. Mahkeme, bu önlemin, orada yaşayanların temel hakkına tecavüz olduğuna hükmetmişti. Bu önlemin sadece mahkeme kararıyla mümkün olabilceği belirtilmişti.

mahekeme 40’tan fazla davayı doğruladı

Göttingen’de yaşayan avukat Sven Adam, 2020 yılında alınan karardan etkilenen 78 ailenin, Göttingen Belediyesi’ne manevi tazminat davası açmaya karar verdiklerini açıkladı. Mahkeme de şu ana kadar 40’tan fazla davanın söz konusu olduğunu doğruladı.(bb)