Gündem

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Federal Meclis’te: Yarın Belli Oluyor!

Almanya’da çifte vatandaşlıkta son aşamaya gelindi. Hükümetin onayladığı yeni yasa, yarın Federal Meclis’te oylanacak.
18 Ocak 2024

Almanya’da milyonlarca yabancı kökenlinin büyük merakla beklediği yeni çifte vatandaşlık yasası yarın Federal Meclis’te oylanacak. Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan hükümet ortaklarınınanlaşma sağladığı yeni vatandaşlık yasa tasarısı, mecliste onaylanması durumunda, Eyaletler Meclisi’ne gönderilecek ve oradan aldığı onayın ardından yürürlüğe girecek. Bu şekilde ülkede yaşayan Türklerin de çifte vatandaşlık noktasında önünde engel kalmayacak.

“yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirilecek

Tasarının yasalaşması halinde, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek. Ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek. Buna göre vatandaşlığa geçmek için istenen “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirilecek.

Yazarlar | 9 Kasım 2022 Almanya’da Çifte Vatandaşlık Geç Kalınmış Bir Haktır 9 Kasım 2022

3 yıla kadar düşürülebilecek

Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek. Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak.

alman vatandaşı kaybedilmeyecek

Aynı zamanda yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybedeceği yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak. Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.

Yarın oylanacak yasa tasarında öne çıkan şu maddeler yer alıyor:

  • Almanya’da vatandaşlık için gereken ikamet süresi mevcut sekiz yıldan beş yıla indirilecek.
  • “Özel entegrasyon katkıları” kapsamında, gönüllü çalışma, özellikle iyi okul, meslek nitelikli veya işiyle ilgili başarıları olan kişiler üç yıl sonra vatandaşlığa alınabilecek
  • Vatandaşlık almak isteyenler, önceki vatandaşlıklarını bırakmak zorunda kalmayacaklar.
  • 1974’ten önce Federal Almanya Cumhuriyeti’ne veya 1990’dan önce eski Doğu Almanya’ya giriş yapmış olan misafir işçiler ve sözleşmeli işçiler için de istisnalar getiriliyor. Yasa tasarısına göre, misafir işçiler ve sözleşmeli işçiler vatandaşlığa kabul sınavına girmek zorunda değil. Bu durumda olanların sadece sözlü olarak Almanca dil becerilerini kanıtlamaları yeterli olacak.
  • Nazi zulmü ve özellikle Yahudi yaşamının korunmasına olan sorumluluğuna bir bağlılık, vatandaşlık için yeni bir şart olarak ekleniyor.
  • Vatandaşlığa geçmen isteyenler, ‘Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin’ anayasanın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını ve özgür demokratik temel düzenini ihlal ettiğini beyan edecekler
  • Antisemitik veya ırkçı suçlar işleyen kişilerin vatandaşlık başvurusu reddedilecek.
  • Kendi geçimini sağlama şartı da vatandaşlık için söz konusu olacak.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş