Fransa’dan Gazze Açıklaması: Saldırılar Durmalı

Fransa’dan Gazze Açıklaması: Saldırılar Durmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, ekimden bu yana devam eden Gazze’deki sistematik saldırıların durması gerektiğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze halkına insani yardımın ulaştırılabilmesi için acil ateşkes çağrısında bulunurken Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ise Gazze’deki sistematik saldırıların durması gerektiğini söyledi.

Fransa’da muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Daniele Obono, Ulusal Meclis’teki oturumda Sejourne’ye hitap etmek üzere söz aldı.

[post-refarans id=”53166″ taraf=”sol”]

Muhalefet İsrail’e yaptırım uygulanmasını istedi

Obono, Fransa’nın, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı “soykırım” davasını desteklemesini, ayrıca İsrail’e karşı yaptırım uygulamasını talep etti. Milletvekilinin ardından söz alan Sejourne, Fransa’nın İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları kapsamında, bir denge çizgisinin olduğu yorumunda bulundu.

“Hukuk her için bağlayıcı”

Fransız Bakan, “İsraillilere, hukuka saygının herkes için bağlayıcı olduğunu kesin bir şekilde söylüyoruz. Gazze’deki sistematik saldırılar durmalı.” ifadelerini kullandı. Sejourne, “Kelimelerin bir anlamı var. Yahudi devletini soykırımla suçlamak ahlaki bir eşiği aşmaktır. Soykırım kelimesi, siyasi amaçlar için kullanılamaz” diye konuştu.

“Savaş geri döndü”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 54. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında yaptığı konuşmada, dünyanın bölündüğünü ayrıca ABD ve Çin arasında ciddi bir gerilim yaşandığını ifade ederek, “Avrupa’da ve Yakın Doğu’da savaş geri döndü.” dedi.

Macron, Gazze halkına insani yardımın ulaştırılabilmesi için acil ateşkes çağrısında bulundu. Bölgede iki devletli çözümün tek çare olduğunu belirten Macron, Yakın Doğu’da barışın sağlanması için her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı. (aa,c)