Gündem

“Almanya’nın AB’yi Terketmesi Yıllık 500 Milyar Euro’ya Mal Olur”

Almanya'nın AB’den ayrılması tartışmaları yapılırken, ekonomistler böylesi bir durumda Almanya’nın yılda 500 Milyar Euro’luk ekonomik kayba uğrayacağını tahmin ediyor.
14 Şubat 2024

Almanya’da, özellikle Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) ile aşırı sağ çevrelerde tartışılmaya açılan Avrupa Birliği’ni (AB) terketme tartışmalarına ekonomistler de katıldı.

Ancak ekonomistler, Almanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması durumunda öngörülemeyecek ekonomik zararla karşılaşılabileceğini açıkladı. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Michael Hüther, İngiltere’nin AB’den çıkışıyla ekonomik sonuçların gerçekleşmiş bir deneyinin görüldüğünü, İngiltere’nin aksine Almanya’nın aynı zamanda para birliği üyesi bir topluluktan ayrılmasının sonuçlarının çok daha ağır olacağını açıkladı.

Dexit durumunda, Almanya’nın kaybının öyle küçük bir kayıpla kalmayacağını ifade eden Michael Hüther bunun aynı zamanda sayısız başarılı çalışanların kaybı anlamına geleceğini söyledi.

AB’den Çıkış Yıllık 500 Milyar Ekonomik Kayıp Olur”

(IW) Berlin Müdürü Knut Bergmann da, Avrupa Birliği’ni terketmesi durumunda Almanya’nın en az yüzde 10 ekonomik küçülme yaşayacağını açıkladı.

AfD genel Başkanı Alice Weidel’ın Almanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkışı (Dexit) için bir halk oylaması yapılmasını gündeme getirdiğine dikkat çeken ekonomistler, Dexit’in gerçekleşmesi durumunda yılda 400-500 milyar Euroluk bir ekonomik kaybın da ortaya çıkacağına işaret ediyor.

“2 milyon 200 bin iş kaybına yol açar”

Knut Bergmann “Bir ihracat ülkesi olan Almanya bu durumda, 2 milyon 200 bin iş kaybına uğrayacaktır.” diyerek Deixit’in Almanya’ya vereceği ekonomik zararı gündeme getirdi.

İngiltere ekonomisini tahlil eden ekonomistler, ülkenin AB’den ayrılması sebebiyle 2023 yılında 162 Milyar Eurol’uk bir ekonomik kayıpla karşı karşıya kaldığını, Almanya’nın ise AB’nin ekonomik motoru olması sebebiyle kaybının çok daha fazla olacağı uyarısında bulunuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş