Almanya’da Emeklilere Kötü Haber: Martta Maaşlar Düşecek!

Almanya’da Emeklilere Kötü Haber: Martta Maaşlar Düşecek!

Almanya’da ocak ayından itibaren tüm çalışanlar için artırılan sağlık sigortası ek primi mart ayı itibariyle emeklileri de etkileyecek. Emekliler, maaşlarında azalma yaşayacak.

Almanya’da yeni yılla birlikte tüm çalışanlar için artan sağlık sigortası ek primi emekliyi de etkileyecek. Buna göre emeklilerin de mart ayı itibariyle maaşları düşecek.

Yüzde 0,8’e kadar yükselebilir

Sağlık sigortası ek priminin, sağlık sigortasına bağlı olarak yüzde 0,8’e kadar yükselebileceği ifade ediliyor. Bu da mart ayından itibaren emekli maaşından daha fazla miktarın kesileceği anlamına geliyor.

[post-refarans id=”54644″ taraf=”sol”]

Alman emeklilik sigortası yarısını karşılıyor

Emekliler söz konusu artışı ise tek başına karşılamayacak. Çalışanlarda işverenin yarısını karşılaması gibi, Alman Emeklilik Sigortası da primin yarısını karşılayacak. Örneğin, AOK Nordost sigortasında bir emekli, primin yüzde 0,8 artması durumunda yüzde 0,4 ödeyecek. Bin Euro’luk bir emekli aylığında bu 4 Euro olacak. 

Özel fesih hakkı

Ayrıca sağlık sigortası primleri tüm emekliler için eşit şekilde artmıyor. Bazı sağlık sigortaları primlerini artırmama kararı aldı. Bu yılki ek primlerini sabit tutan bazı kasalar arasında Techniker, hkk ve DAK yer alıyor. Sağlık sigortası primlerinin arttığı sigortada bulunan kişiler, daha uygun bir sigortaya geçmek için özel fesih haklarını kullanabilir.(bb)