Gündem

Almanya’da Esrar Yasası Tartışması: Polis ve Yargı Karşı Çıkıyor

Almanya'da koalisyon hükümetinin esrarı kısmen yasallaştırma tasarısı, polis ve yargı mensuplarının tepkisine yol açtı.
22 Şubat 2024
@Shutterstock

Almanya’da esrar yasası tartışması devam ediyor. Son olarak koalisyon hükümetinin esrarı kısmen yasallaştırma tasarısı, polis ve yargı mensuplarının tepkisine yol açtı. Tasarıya göre, yetişkinler 25 grama kadar esrar bulundurabilecek ve ticari olmayan dernekler aracılığıyla satın alabilecek. 18 yaş altı gençlerin esrar bulundurması ve tüketmesi yasak olmaya devam edecek.

Alman Kriminal Polisleri Derneği Başkanı Dirk Peglow, yasanın “uygulanabilir olmadığını” ve “kara borsayı teşvik edeceğini” savundu. Peglow, polisin yasal ve yasa dışı esrar arasında ayrım yapamayacağını da öne sürdü. Peglow, “Bu yasa bir düzen canavarı. Pratikte uygulanması imkansız olacak ve ulaşılması amaçlanan hedeflere de ulaşamayacak” dedi.

Toplum | 2 Mayıs 2023 AB’de Her Üç Yetişkinden Biri Uyuşturucu Kullanıyor 2 Mayıs 2023

Yargının Aşırı Yüklenmesi Endişesi

Alman Yargıçlar Birliği de yasanın “yargıyı aşırı yükleyeceği” konusunda uyarıyor. Birliğe göre, yeni yasayla birlikte esrarla ilgili geçmişte işlenen suçlara da af getirilecek ve bu durum 100 binden fazla dosyanın tekrar incelenmesini gerektirecek. Birliğin Genel Sekreteri Sven Rebehn, “Yargı, 100 binden fazla dosyayı tekrar incelemek zorunda kalacak. Bu, yargıyı büyük ölçüde aşırı yükleyecek” dedi.

 Eyalet İçişleri Bakanları Yasaya Tepkili

Tasarıya bazı eyalet içişleri bakanları da karşı çıkıyor. Brandenburg İçişleri Bakanı Michael Stübgen, esrarın yasallaştırılmasıyla ilgili hükümetin tasarısını reddediyor. Stübgen, yasal düzenlemenin trafik güvenliğini olumsuz etkileyeceğini ve uyuşturucu kullanımıyla ilgili trafik kazalarının artacağını öne sürüyor. Bu nedenle koalisyonu, tasarının kabul edilmemesi konusunda acil olarak uyarıyor.

Gündem | 7 Temmuz 2023 Almanya’da Kişisel Otolarda Sigara İçilmesi Yasaklanacak 7 Temmuz 2023

SPD İçinde Eleştirel Sesler

SPD’de Esrar Yasası’na karşı eleştirel sesler var. İç politika uzmanları Sebastian Fiedler ve Sebastian Hartmann, yasa tasarısına destek vermeyeceklerini açıkladılar. Friedler, “Uyuşturucu satıcılarının cezadan muaf tutulmasına ve polisin anlamsız bir şekilde daha fazla çalışmasına yol açacak bir yasa tasarısına onay veremem” dedi.

Birlik Partilerinin Tutumu

Birlik partileri (CDU/CSU), esrar yasallaşmasına karşı olduklarını ve 23 Şubat’taki oylamada “hayır” oyu kullanacaklarını açıkladı. CDU’dan sağlık politikası uzmanı Tino Sorge, esrar yasasını reddettiğini açıkladı ve “Bu, kara borsayı kurutmaya veya gençler arasında kullanımı azaltmaya en ufak bir katkıda bulunmayacak, tam tersi olacak” dedi.

Almanya’da Esrar Yasası 1 Nisan’da Yürürlüğe Giriyor

Yasanın 23 Şubat cuma günü Federal Meclis’te kabul edilmesi ve 1 Nisan’da da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş