Toplum

Fudul Derneğinden Türkiye’deki Depremzedelere Psikososyal Destek

Türkiye'de 11 ili etkileyen ve 'yüzyılın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş Depremi'nin ardından 1 yıl geçti ancak depremin travmatik etkileri devam ediyor. Fudul Derneği, deprem bölgesindeki depremzedelere psikososyal destek sunmaya devam ediyor.
22 Şubat 2024

Fudul Derneği, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta depremzede çocuklara sunulan psikososyal yardım hizmetini yerinde değerlendirdi. Fudul Derneği Başkanı Mesud Gülbahar, Adıyaman’da bulunan Hasene konteyner kentini ziyaret etti.

Gençlik | 7 Mayıs 2023 Fudul Derneği, Savaş Mağduru Çocuklarla Şölen Yaptı 7 Mayıs 2023

Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta depremzede aileleriyle görüşen Mesud Gülbahar, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra 3-10 yaş arasındaki çocuklara yönelik sunulan psikososyal yardım hizmetinin bulunduğu konteyneri de ziyaret eden Gülbahar burada psikolojik danışman olarak çalışan Kübra Nur Kuzupınar ile görüştü. Kuzupınar, Gülbahar’ı ve proje sorumlusu Rahime Söylemez Ülbeği’yi bilgilendirdi.

“Deprem çocukların psikolojisini etkilemeye devam ediyor”

Deprem bölgesinde durum değerlendirmesinde bulunan Gülbahar, şunları söyledi, “Deprem, çocukların psikolojisini etkilemeye devam ediyor. Zira küçük çapta da olsa sarsıntılar devam ediyor. Bizim buradaki amacımız konteyner kentte yaşayan çocuklara psikososyal hizmet sunmanın yanı sıra onların anlaşıldığını ve onları anladığımızı göstermek. Konteynerimizi çocuk ruhuna hitap edecek şekilde düzenledik. Bu çalışma ile çocuklarımızın halletme yeteneklerinin ve duygusal dayanaklıklarının gelişmesini amaçlıyor. Ayrıca farklı metotlar uygulayarak önleme çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Çocuklara hediyeler dağıtıldı

Adıyaman’dan sonra Kahramanmaraş’a geçen ekip burada depremzede çocuklara Hasene ile hediye paketi dağıttı. Ardından psikososyal yardım hizmetinin bulunduğu konteyneri ziyaret ederek alan görevlisi olan Mehmet Akbulut ve Psikolog Mutia Yeşil ile durum değerlendirmesi yapıldı.

“Psikolojik ve pedagojik yöntemler uygulanıyor”

Güncel durumu değerlendiren ve görevlilerden bilgi alan Gülbahar, çocuklara sunulan bu tür hizmetin daha yaygın olması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu, “Geleceğimiz ve ümidimiz olan çocuklarımızın zor zamanlarında onlara destek sunmaya çalışıyoruz. Bu projede farklı psikolojik ve pedagojik yöntemler uygulanıyor. Materyal ve eğitici malzemelerimiz Almanya’dan buraya getirildi. Örneğin empati bebeğimiz var. Bu bebeklerimizin farklı özellikleri var kalp atışı gibi, bunu uygularken çocuklarımız görebiliyor. Ayrıca bu hizmetimiz için duygu kartları çalışması yaptık.”

“Oyun eşliğinde çocuklarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz”

Kamishibai hikâyeleriyle ile çocuk istismarı ve tacizini önleme çalışması gerçekleştirdiklerini de söyleyen Gülbahar, “Gizli kahramanımız Tarçın (tilki) çocuklara çok anlamlı bir mesaj vererek kendilerini nasıl korumaları gerektiğini aktarıyır. Diğer kahramanımız ise porsuk. Bu kahramanımızda çocuklara duygusal ve derin mesajlar vererek ölüm, yas ve kaygı durumları ele alıyor. Gevşeme ve rahatlama oyunları için yine özel kartlar geliştirdik. Oyun eşliğinde çocuklarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu projemizle inşallah emin adımlarla ilerleyeceğiz ve daha çok çocuğumuzun gönlüne ve ruhuna ineceğiz” ifadelerini kullandı.

“Psikososyal yardım hizmeti sunuyoruz”

Alan görevlisi Mehmet Akbulut ise bu çalışmanın elzem olduğunu ve mutlaka diğer illerde de gerçekleşmesi gerektiğini söyleyerek projenin faydalarından bahsetti. Otizmli ve engelli çocuklara da psikososyal yardım hizmeti sunulduğunu söyleyen Akbulut, 40’tan fazla çocuğa birebir destek verildiğini ve çocuklarda projenin faydasının görüldüğünü belirten Akbulut, Fudul Derneği’ne ve Hasene’ye teşekkür etti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş