Sağlık

Damar Genişlemesi Ve Tehlikeleri

Anevrizma, damar duvarında balon benzeri çıkıntıdır. Vücuttaki herhangi bir atardamar (arter) veya toplardamarda (ven) ortaya çıkabilir.
Dr. Caner Curuk
01 Mart 2024
@shutterstock

En yaygın olanı, kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan büyük atardamar olan aortta görülür. Anevrizmalar beyinde, bacaklarda ve batın bölgesinde de meydana gelebilir.

Çoğu anevrizmalar ilk etapta herhangi bir belirtiye neden olmaz ve yalnızca rutin tıbbi muayene sırasında fark edilir.

“ANEVRİZMALAR HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURABİLİR”

Ancak anevrizmanın yırtılması ve kan kaybı hayati tehlike oluşturabilir. Tedavi anevrizmanın büyüklüğüne, konumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Herhangi bir belirtiye yol açmayan küçük anevrizmalar düzenli kontrollerle takip edilebilir. Semptomlara neden olan büyük anevrizmalar etkilenen kan damarını onarmak veya değiştirmek için ameliyat gerektirebilir.

Aort, kalpten vücudun geri kalanına kan taşıyan ana atardamardır. Aort anevrizması, aortun duvarında oluşan balonlaşmadır ve aortun herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak en sık göğüste veya karında oluştuğu tespit edilmiştir.

Aort anevrizması teşhisi konulursa, tedavi anevrizmanın boyutuna ve konumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olacaktır. Küçük anevrizmalar, düzenli görüntüleme ile izlenebilir. Daha büyük anevrizmalar veya belirtilere neden olan anevrizmalar cerrahi onarım gerektirebilir.

HANGİ TÜRLERİ VARDIR?

Anevrizma türlerini başlıca ikiye ayırmamız mümkündür. Bunlardan birincisi sakküler anevrizmalardır. Yuvarlak, kese benzeri şekilleri nedeniyle “dut” anevrizmaları olarak da bilinen sakküler anevrizmalar, vakaların % 80-90’ını oluşturan en yaygın tiptir. Kan damarının yanından dışarı çıkan bir kese şeklinde görünür.

İkinci tür ise fusiform anevrizmalardır. Bunlar, tüm kan damarının genel olarak genişlemesi hastalığıdır. Bu hastalığın sebepleri şunlardır:

Yüksek tansiyon

– Ateroskleroz (damarların sertleşmesi)

– Metabolik hastalıklar

– Sigara kullanımı

– Enfeksiyonlar

– Marfan sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları

DAMAR GENİŞLİĞİNİN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Cerrahi onarım için iki ana yöntem vardır: Birinci tedavi şekli açık cerrahi müdahale yöntemidir.

Bu, anevrizmayı onarmak için göğüste veya karında büyük bir kesi yapmayı içeren geleneksel yöntemdir.

İkinci tedavi seçeneği ise “endovasküler onarım”dır: Bu tedavi şeklinde daha az invaziv yöntem uygulanır. anevrizmayı onarmak için kasıktaki bir atardamara bir stent greft (damar protezi) yerleştirilir. Stent-greft üstü özel bir kumaş kaplı olan tel kafestir. Bu ikinci türde daha küçük bir kesi yapıldığından iyileşme süresi daha kısadır.

Aort anevrizma tedavisi hasta için uzun bir süreç olduğundan dolayı hastaların mutlaka yaşam tarzını değiştirmeleri gerekir. En başta yapılması gerekenler arasında örneğin:

  • Sigarayı bırakmak,
  • Kan basıncını (tansiyon) kontrol etmek,
  • Kolesterolü kontrol etmek,
  • Kan sulandırıcı kullanmak.

Aort anevrizması ciddi bir hastalıktır ve hastanın tüm yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Fakat erken teşhis ve tedavi ile birçok insan başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Gerekli ve düzenli kontrolleri aile hekimleri ve damar cerrahları uyguladığında hastalık ön görülebilir ve tedavisi yapıldığında hastalığın önüne geçmek mümkündür.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş