Dolandırıcılar Her Gün Yeni Bir Taktik Geliştiriyor

Dolandırıcılar Her Gün Yeni Bir Taktik Geliştiriyor

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde her gün yeni dolandırıcı taktikleri su yüzüne çıkıyor. En çok, nine ve dedeler torunlarının acil durumlarıyla dolandırılıyor. Dolandırıcılıkta yapay zekâ da kullanılıyor.

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde dolandırıcılar her gün yeni bir taktik geliştiriyor. Dolandırıcıların geliştirdikleri yeni taktikler arasında işsizlere iş teklifi dolandırıcılığı ile Hindistan’dan yapılan whatsapp çağrıları ve tanınmış süpermarketlerin hediye veya çekiliş programlarının istismarı geliyor. Kargo servisi dolandırıcılığı da artışa geçmiş bulunuyor.

Nine ve Dedelerin Torunlarıyla Kandırılması EN Etkin Dolandırıcılık

Yaşlıların torunları tarafından acilen aranarak para gönderilmesini istenmesi ile birlikte “Anne, baba, nine, dede, bu benim yeni telefon numaram” şeklindeki whatsapp dolandırıcılığı ise hâlâ en etkin dolandırıcılık yolu olarak tespit edildi. Etkin dolandırıcılıklar arasında “Şok Çağrı” denilen, bir akrabanın sadece arka planda duyulan acil yardım isteyen sesinin taklit edilmesi dolandırıcılığı da bulunuyor.

Bu şekilde bir çağrı alan kişi, kızının ya da oğlunun bir kazaya suçlu olarak karıştığı, çok acilen paraya ihtiyaç duyduğu yolundaki arka plan sesini duyuyor. Eğer kişinin gerçekten de oğlu veya kızı varsa, istenilen yere istenilen miktarda parayı ya nakit ödüyor ya da bilgisayarlar tarafından uydurulan bir banka hesabına havale ediliyor.

Yılda 140 Bin Siber Suç İşleniyor

Almanya Federal Kriminal Dairesinin 2022 yılı istatistiklerine göre ülkede kişilerin paralarını bilgi teknolojileri aracılığı ile çalma dahil 136 bin 865 siber suç kaydedildi.

Dolandırıcılıkta Yapay Zekâ Kullanılıyor

Federal Kriminal Dairesi, dolandırıcılar şimdi de yapay zekâ tekniklerini kullanmaya başladığı, dolandırıcıların kendilerini gizlemekte de başarılı oldukları böylece ses, video ve görüntü değişimi ile mağdurları ikna ettikleri bildirildi.

Almanya’da son günlerde 01521 ile başlayan telefon aramalarının bu gizlenmeye en iyi örnek olduğu açıklandı. Böyle bir numaranın olmadığı, çağrıların yapay zekâ ile oluşturulan sahte telefon numarası ile yapıldığı tespit edildi.