Gündem

İsviçre’de Mecburi Askerlik Yeniden Geri Geliyor

İsviçre hükümeti ordunun yıllık 100 bin asker ihtiyacını karşılayacak üzere sivil hizmet alanlarını ve şartlarını kısıtlayacak. Tıp ve veteriner eğitimi görenler bu alanlarda eğitim gerektiren sivil hizmet yapamayacak.
02 Mart 2024
@shutterstock

İsviçre hükümeti mecburi askerliği yeniden geri getirmek istiyor. Hükümet tarafından parlamentoya sunulan bir yasa tasarısına göre, ordunun yıllık ihtiyacı olan 100 bin askerin her yıl hizmete alınabilmesi için sivil hizmet alanları kısıtlanacak. Ayrıca sivil hizmet yapanlar,

Sivil hizmetlere, 18 veya 21 hafta süren askere alma eğitimini (Rekrutenschule) en az 150 gün sivil hizmet gününü tamamlamaları şartı ile geçilebilecek. 150 sivil hizmet gününü
tamamlamayanlar, askerlik dönemi bitimine kadar her yıl 3 hafta yeniden silah atış talimatı yapmak üzere askere çağırılacak.

Daha önce 2009 yılında kaldırılan vicdani red gerekçesinin ispatlanmasının kolaylaştırılması da iptal edilecek. 2009 yılında, askerlik süresinden bir buçuk yıl daha uzun süren sivil hizmeti kabul edenler, vicdani red gerekçelerini ispatlamış sayılıyorlardı. Şimdi yeniden vicdani gerekçenin ispat edilmesi gerekecek.

Tıpçılara Sivil Hizmetler Kısıtlanacak

Yeni yasa tasarına göre, daha önce İsviçre dışında da yapma imkânı bulunun sivil hizmetler bundan sonra sadece İsviçre’de yapılabilecek. Özellikle tıp alanında eğitim görenlerin, tıp alanında eğitim görme şartı bulunan sivil hizmetlere geçmesi zorlaştırılacak. Veterinerler de aynı şekilde bu alandaki sivil hizmetlere geçemeyecek.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş