BM’den Almanya’ya Esrar Tepkisi: Uluslararası Hukuka Aykırı!
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu, Almanya’nın esrarı yasallaştırma planının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.
- Gündem
- 7 Mart 2024
Almanya’da Federal hükümetin esrarı yasallaştırma planıyla ilgili tartışmalar her geçen gün artıyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB), 1961 ve 1988 tarihli uyuşturucu sözleşmelerine atıfta bulunarak, Almanya’da esrarın sadece tıbbi ve bilimsel amaçlarla yasallaştırılabileceği uyarısında bulundu. Esrarın diğer amaçlar için yetiştirilmesi, üretilmesi ve dağıtılmasının yasak olduğu vurgulandı.
“Yasa INCB ile Görüşülerek Hazırlandı”
Almanya Sağlık Bakanlığı ise yasanın diğer bakanlıklarla ve INCB ile görüşülerek hazırlandığını belirtti. Bu nedenle uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. Bakanlık ayrıca yeni yasanın, yetişkinlerin kişisel kullanım noktasında esrar yetiştirebilmelerini de kapsadığını açıkladı.
[post-refarans id=”56183″ taraf=”sol”]
22 Mart’ta Federal Konsey’e sunulacak
Esrar yasası 22 Mart’ta Federal Konsey’e sunulacak. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi için Federal Konsey’in onayı gerekmiyor fakat Konsey, Uzlaştırma Komitesini devreye sokarak süreci yavaşlatabilir. Yasa, tıp dernekleri, hukukçular, ve iç politika uzmanları tarafından da eleştiriliyor. CDU ve CSU da yasallaşmanın uluslararası ve Avrupa hukukuna aykırı olduğunu savunuyor.
BM Uyuşturucu Kontrol Kurulu
Viyana merkezli INCB, 13 uzmandan oluşurken, bunlar, Almanya’nın da taahhütte bulunduğu küresel uyuşturucu anlaşmalarının uyulmasını denetliyor. Söz konusu uzmanlar aynı zamanda, ülkelerin cezalara odaklanmak yerine, yardım ve bilinçlendirme gibi yöntemlere başvurarak da esrarı suç olmaktan çıkarabileceklerini belirtiyor.
Almanya’da Esrar Yasası
Almanya’da iktidardaki koalisyon hükümeti, 23 Şubat 2024 tarihinde, esrar yetiştirmeyi ve kullanmayı resmen serbest bırakmıştı. Federal Meclis’te yapılan oylamada 226 milletvekili yasaya karşı oy kullanırken 406 milletvekili destek oyu kullanmış, böylece yasa meclisten geçmişti.