Gündem

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete: “Din, Toplumumuzun Çimentosudur”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, Bertelsmann Vakfı’nın 21 Mart Perşembe günü sunduğu Din Monitörü araştırma sonuçları münasebetiyle bir açıklama yaptı.
22 Mart 2024
IGMG Genel Sekreteri Ali Mete @ Foto: Camia

Bertelsmann Vakfı’nın 21 Mart Perşembe günü sunduğu Din Monitörü araştırma sonuçları üzerine açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, dinin toplumun çimentosu olduğunu, ayrımcılığa karşı yetersiz koruma ve popülizm sosyal uyumu zayıflattığını söyledi.

“İnançlı insanlardaki yardımseverlik oranı daha yüksek”

Din Monitörü’nün bulguları İslam Toplumu Millî Görüş’ün gözlem ve deneyimlerle birçok açıdan örtüştüğünü ve Dinin toplumu birbirine bağladığını ve bir arada tuttuğunu söyleyen IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “İnançlı insanlardaki yardımseverlik ve cömertlik oranı daha yüksek. Gönüllü çalışmalara daha fazla dâhil oluyorlar ve ihtiyaç sahibi insanlara bağış yoluyla yardım etme olasılıkları daha fazla. İster Ukrayna’dan ister Suriye’den olsun, toplumumuzda mültecilere karşı hâlâ güçlü ve belirgin bir dayanışma duygusu olması memnuniyet verici. Bu bulgu, aşırı yoğunluk argümanına sığınarak daha katı iltica yasaları talep edenleri de yalanlıyor” ifadelerini kullandı.

“İnsanları merhametin önemi konusunda daha fazla bilinçlendirmeliyiz”

Tek endişe verici nokta, Din Monitörü’ne göre Hristiyanların Ukraynalılara, Müslümanların ise Suriyelilere daha fazla yardım etme eğiliminde olması olduğunu belirten Ali Mete, “Bu bulgudan hareketle, İslam Toplumu Millî Görüş olarak, insanları değerler ve merhametin önemi konusunda daha fazla ve daha yoğun bir şekilde bilinçlendirmeyi kendimize bir görev olarak addediyoruz. Bu değerler belirli insanlar için değil; kültürü, dili ve dini ne olursa olsun herkes için geçerlidir” dedi.

“Din Monitörü objektif ve yapıcı olmalı”

Genel Sekreter Mete, sözlerini şöyle sürdürdü: “Din Monitörü siyasilere de açık görevler yükleyen bulgular ortaya koyuyor. Her şeyden önce objektif ve yapıcı söylem zeminine bir an önce geri dönülmelidir. Popülizmin toplumumuzda giderek artan bir güven kaybına ve başkalarının haklarına saygısızlığın artmasına yol açtığı açıktır. “Siyasilerin, özellikle de en savunmasız ve korunmaya muhtaç olan sosyal gruplar bağlamında, halkın bazı kesimlerini birbirlerine karşı kışkırtmaktan vazgeçmeleri elzemdir” ifadelerine yer verdi.

“Genel Eşit Muamele Yasası’nda reform yapılmalı”

Siyasilerden ayrımcılık ve ötekileştirme ile mücadele anlamında daha fazlasını yapmaları beklendiğini, Araştırmaya göre, bu yaygın mekanizmalar aynı zamanda insanlara duyulan güvenin azalmasında da önemli bir rol oynadığını söyleyen Mete, son olarak, ” Müslümanlar arasında özellikle belirgin olan bu durumu araştırmacılar ortalamanın üzerinde ayrımcılıkla açıklıyorlar ve bu da güvensizliğe yol açıyor. Toplumumuzun birlikteliğini önemseyen herkes bu acil meseleyi ertelemeyi artık bırakmalı” diyerek Avrupa’da türünün en zayıf örneklerinden biri olan Genel Eşit Muamele Yasası’nda reform yapılması için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. (ON)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş