Gündem

UNESCO: “Kutsal Kitaplara Saldırı Nefret Suçu Olsun”

UNESCO, Türkiye'nin girişimleriyle, kutsal kitaplara saldırıyı nefret suçları arasına alınması ile ilgili tasarı hazırladı.
24 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin hazırladı karar tasarısında, kutsal kitaplara saldırının da nefret suçu olması istendi.

BM Genel Kurulu’nun daha önce kutsal kitaplara karşı işlenen suçları uluslararası hukukun ihlali kapsamında sayılması önünde aldığı karar üzerine Türkiye, UNESCO nezdinde girişimlerde bulunarak, ırkçılık, ayrımılık ve nefret suçları ile ilgili karar tasarına kutsal kitaplara saldırının nefret suçu sayılmasını da ekletti.

Türkiye’nin girişimiyle, kutsal kitaplara karşı işlenen suçları uluslararası hukukun ihlali kapsamında sayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul kararı, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin kararında yer aldı.

Kararı, Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, sosyal medya hesabından açıkladı.

Açıklamaya göre, UNESCO’nun 219. Yürütme Kurulu Toplantısı’nda, Türkiye’nin öncülüğünde, ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçları ile ilgili UNESCO karar tasarısında, kutsal kitaplara karşı işlenen suçların uluslararası hukukun ihlali olduğunu beyan eden BM Genel Kurul kararı ekletildi.

Büyükelçi Aybet, UNESCO Yürütme Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Her türlü nefret suçu ile mücadeleyi desteklediğimizi belirtirken, son yıllarda İslam karşıtlığı suçlarının endişe verici bir şekilde arttığını vurguladım. UNESCO’nun bu konuda BM kararları ile uyumlu hareket etmesi gerektiğini kaydettim. Karar tasarısı, önerdiğimiz değişikliklerle kabul edildi. Mücadeleye devam.”

BM Genel Kurulu’nda Temmuz 2023’te, Fas tarafından sunulan, dini inançları nedeniyle kişilere ve kutsal kitaplar ile dini mekanlara yönelik her türlü şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan karar oy birliğiyle kabul edilmişti. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş